StoryEditor

Prečo sa Putin zastavil na Kryme

26.02.2016, 15:16
​Ruský prezident Vladimir Putin sa chválil, že Rusko získalo Krym bez jediného výstrelu. Dokonca vznikol propagandistický film, ktorý celé zabranie Krymu popisuje ako výsledok dokonalého plánu Kremľa.

V pondelok bol ale zverejnený nový dokument, ktorý ukazuje, prečo pri zaberaní Krymu netiekla krv. A tiež naznačuje, že Putinova agresivita má svoje medze. Na stránkach Pravda.com.ua bola totiž zverejnená zápisnica zo zasadania ukrajinskej bezpečnostnej rady z 28. februára 2014. Deň predtým ruské jednotky operujúce bez označenia pomohli promoskevským aktivistom obsadiť krymský parlament a vládu. Nasledujúci deň ruský parlament schválil ruské vojenské operácie na Kryme.

Putin čaká na dôvod

Spomínaného zasadnutia sa zúčastnili politici, ktorí sa k moci dostali počas revolúcie. Tí sa snažili nájsť spôsob, ako Krym zachrániť, ale v podstate sa rozhodli, že sa ho vzdajú. Všetky alternatívy boli podľa nich horšie. Obrana aj možnosť protiútoku boli zamietnuté. Prevážil názor, že by v podstate išlo o vyhlásenie vojny proti Rusku, a to by reagovalo "obranou rusky hovoriacich obyvateľov, ktorí majú etnické väzby na Rusko".

Na zasadnutí bolo tiež poukázané na to, že bankové účty ministerstva financií sú na nule a Ukrajina nemá na obranu Krymu žiadne vojenské zdroje. Panovali aj obavy z toho, že ak by sa rozhorel konflikt, Ukrajina by bola obviňovaná z toho, že mu nedokázala zabrániť. Porady sa zúčastnila aj bývalá premiérka Julija Tymošenková, ktorá povedala: "Putin len čaká na to, aby sme mu dali dôvod k útoku. Na rovnakú pascu skočil Saakašvili a prehral! Nemáme právo na to, aby sme urobili rovnakú chybu. Musíme veľmi premýšľať o každom kroku. Keby sme mali šancu aspoň jednu stotinu, že vyhráme, bola by som ja sama bez váhania pre aktívnu reakciu. "

Všetko bolo dané

Hovorca ruského parlamentu Sergej Naryškina potom členom bezpečnostnej rady odkázal Putinové hrozby s tým, že Rusko je pripravené k tvrdým krokom kvôli ukrajinskej perzekúcii ruských a rusky hovoriacich obyvateľov. Putin vraj tiež povedal, že "ak zomrie jediný Rus, vyhlási ukrajinských politikov za vojnových zločincov a bude ich naháňať po celom svete".

Na spomínanej porade sa potom prihovoril aj šéf ukrajinských tajných služieb Valentin Nalivajčenko. Ten okrem iného uviedol, že na hraniciach s Ukrajinou sa sústreďujú ruské vojenské sily a "Nemci a Američania chcú, aby sa Ukrajina zdržala aktívnych krokov, pretože Putin by nimi ospravedlnil rozsiahlu inváziu". Nakoniec bolo o ďalšom postupe hlasované a pre vyhlásenie vojnového stavu bol len prezident Oleksandr Turčynov. Tým bolo dané všetko ďalšie: Rusko na Kryme usporiadalo referendum a zabralo ho.

Nejde mu o kontrolu krajiny

Putin bezpochyby vedel, ako slabá Ukrajina je. V invázii by mu nič nebránilo a už predtým vyhlásil, že revolúcia bola protiústavným pučom. Putin tak mohol získať "žiadosť" o vojenskú operáciu od bývalého prezidenta Janukovyča. Vývoj by sa potom podobal tomu, čo teraz prebieha v Sýrii. Putin ale nič také neurobil. Inváziu do zvyšku Ukrajiny vykonať nechcel, pretože by čelil ohromnému medzinárodnému tlaku. Chcel len Krym a jeho námornú základňu. Keď potom poskytoval zbrane a nakoniec aj vojenské jednotky separatistom na východe Ukrajiny, bol veľmi opatrný, aby sa všetko neobrátila v inváziu aj napriek tomu, že ruská armáda by tu ukrajinskú rýchlo rozdrvila.

Putin sa teda nikdy nedržal späť kvôli obavám z ukrajinskej armády. Nejde mu o kontrolu nad žiadnou zo susedných krajín, snaží sa iba o ekonomický a politický vplyv. V prípade Ukrajiny je potom jeho cieľom zničiť túto krajinu natoľko, aby Západ stratil záujem o jej začlenenie do svojich európskych inštitúcií. Zatiaľ mu tento plán vychádza. Najlepšou obranou je pre Ukrajinu rozhodný boj s korupciou, čo dobre pochopil Saakašvili. Ten v Odese buduje politické hnutie, ktoré má za cieľ práve očistenie Ukrajiny od korupcie. Politici zo Západu by tomu mali venovať pozornosť a namiesto vojenských plánov by sa mali sústrediť na posilnenie ukrajinskej ekonomiky a jej vládnych inštitúcií.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 16:27:24 - Feat.: - Title: Vo vzduchu visí útok na Kerčský most. Rusko varuje pred ničivou odvetou 03 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 04 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 05 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 05:38