StoryEditor

Banky USA čaká vyšetrovanie

24.07.2013, 00:00
Majú mať obrie banky na Wall Street moc aj nad komoditným trhom?

Je ich všadeprítomnosť – od ropovodov cez elektrárne po obrie sklady – pre sektor a jeho zákazníkov prínosom? Tieto a ďalšie otázky zodpovedia vo výbore pre bankovníctvo amerického Senátu, ktorý sa bude snažiť zástupcov inštitúcií riadne preklepnúť.

Vypočutie sa odohráva v čase, keď banky na čele s Goldman Sachs, Morgan Stanley a JPMorgan, ktoré vlani na komoditných obchodoch utŕžili štyri miliardy dolárov, čelia mnohým obvineniam z manipulácie s trhovými mechanizmami. Navyše začína do komoditných operácií veľkých finančných domov v New Yorku pozerať aj centrálna banka.
Proti bankám sa v Senáte postavia napríklad veľkí odberatelia hliníka. Tvrdia, že nadvláda bánk nad skladmi priemyselných kovov vytlačila náklady v odbore zbytočne o tri miliardy dolárov. Pridajú sa iste aj zástupcovia z ďalších segmentov komoditného trhu. Vojna medzi bankami a odberateľmi prepukla na niekoľkých frontoch a vrhla do žiary reflektorov obchodné praktiky, ktoré doteraz pozornosti regulátorov unikali.

Situáciu výrazne zdramatizovali piatkové vyhlásenie Fedu, podľa ktorého centrálna banka prehodnocuje kľúčové rozhodnutia z roku 2003, ktoré komerčným bankám prvýkrát umožnili obchodovať s fyzickými komoditami ako benzín, uhlie či káva. Až doteraz sa pozorovatelia domnievali, že Fed iba uvažuje o tom, či je rozumné nechať banky vlastniť aktíva zviazané s obchodom s komoditami – ropovody, sklady atď. Teraz sa pozornosť centrálnych bankárov obracia k samotnému obchodovaniu.
Kritici bánk nespochybňujú ich právo na obchodovanie s komoditnými derivátmi, ale ich majetkové podiely v infraštruktúre, ktorá umožňuje vertikálne prepojenie obchodných aktivít a získanie značných výhod voči protistranám. Ďalšie sporný bod spočíva v tom, či sa má bankám ďalej umožniť vlastníctvo fyzických komodít, ktoré slúžia ako podklad pre emitované deriváty.

A útokov na banky pribúda. Komisia pre obchodovanie s komoditami a futures ohlásila možnosť vyšetrovať aktivity bánk súvisiace so skladovaním kovov – lukratívny a kontroverzný biznis, ktorý sa stal potenciálnym politickým hromozvodom.

JP Morgan a Goldman Sachs v roku 2010 skúpili veľkého prevádzkovateľa skladov londýnskej burzy kovov LME. Počas nasledujúcich rokov LME nazhromaždila obrovské zásoby hliníka a ďalších dôležitých komodít, takže teraz odberatelia musia čakať až 18 mesiacov.

JP Morgan tiež rokuje o výške pokuty s federálnym úradom pre reguláciu energetického trhu. Pre obvinenie z toho, že jej traderi manipulovali s cenami elektriny v Kalifornii a na stredozápade, banka pravdepodobne zaplatí 400 miliónov dolárov.

Václav Trejbal, Patria Online

Na tomto mieste mal byť príspevok Petra Krištofoviča. Pre zaneprázdnenosť ho nedodal, za čo sa čitateľom ospravedlňujeme.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:55