StoryEditor

Šéf Erste Group: Česko by teraz nemalo prijať euro

01.08.2012, 10:20
Podľa Andreasa Treichla môže Česko ťažiť z toho, že je mimo eurozóny.

Nedávno ste vyhlásili, že Česká republika platí zo svojich dlhopisov, teda zo štátnych pôžičiek, polovičné úroky oproti Slovensku len preto, že nie je v eurozóne. Má teda Česká republika zostať mimo eurozónu?
Nemám rád túto otázku. Ale poviem vám to. Bohužiaľ, pre Európu, je odpoveď áno. Euro je projekt, ktorý mal zblížiť ekonomický vývoj v jednotlivých krajinách. V posledných troch štyroch rokoch však skôr vidíme, ako sa jednotlivé krajiny eurozóny od seba vzďaľujú. Pokiaľ bude tento vývoj trvať, nevstupujte do eurozóny. Česká republika je teraz vo výhodnej situácii, má vlastnú menu, nezávislú menovú politiku. Podľa mňa je tu však šanca, že krajiny ako tá vaša môžu pomôcť tento vývoj v eurozóne obrátiť. Poľsko, Česká republika a napríklad Švédsko môžu povedať, prijmeme euro, keď sa stane to, to a to.

Ako vidíte budúcu ekonomickú situáciu Českej republiky? Pre tento rok predpokladáte v Česku ekonomický pokles, ale ako bude situácia vyzerať za dva, tri roky?
Podľa mňa, keď sa pozriem na všetky komponenty, ktoré môžu vytvárať ekonomický rast vo veľmi zložitom okolitom prostredí, Česká republika je vo veľmi dobrej situácii. Váš deficit je zvládnuteľný, likvidita situácie štátu, ľudí aj bánk je veľmi dobrá, majú prostriedky, produktivita pracovnej sily je veľmi dobrá, poloha je dobrá. Vnímanie rizika, pokiaľ ide o vývoj v Českej republike okolitým svetom, je veľmi dobré. Berú vás ako stabilnú krajinu. Ak budete pokračovať po ceste, ktorou teraz idete, za tri, štyri roky bude Česko jedným z najlepších miest, kde investovať. Dúfam, že sa neobjavia nejakí šialenci, ktorí by to zmenili.

Čo v Českej republike vidíte ako perspektívne, čo by pomohlo rastu jej ekonomiky?
Česká republika sa môže stať oveľa viac cieľom medzinárodných investícií než teraz. Má ideálnu polohu v centre Európy, dostupnú pracovnú silu, dosť vysokú nezamestnanosť, takže je tu možnosť nájsť nových ľudí. Ale Česká republika nie je dosť agresívna, pokiaľ ide o propagáciu krajiny. Kde je český premiér alebo minister financií cestujúci so zástupcami českých firiem do Anglicka alebo do Ázie? Môžete toho urobiť omnoho viac, než teraz robíte.

Čo sa týka vývoja v eurozóne, už asi taký optimista nebudete. Čo sa má podľa vás štát, aby sa obrátil súčasný vývoj?
Je treba veľmi, ale naozaj veľmi rýchlo vytvoriť fiškálnu úniu.

Európski politici však teraz hovoria o tom, že najprv vytvoria bankovú úniu. Nestačí to na obrátenie súčasného vývoja, k záchrane eurozóny a Európskej únie pred rozpadom?
Dlhodobo vytvorenie iba bankovej únie nie je dostatočné. Banková únia je posledným a tiež najťažším stupňom vytvárania fiškálnej únie. S bankovou úniou momentálne nebude napríklad Česká republika nikdy súhlasiť. Banková únia znamená, že keď do nej vstúpite, vzdáte sa kontroly nad svojím finančným systém. Necháte ho kontrolovať z Bruselu, ale nemôžete za neho byť zároveň zodpovední.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:41