StoryEditor

Možnože na konci tunela je svetlo

21.04.2009, 00:00

Jemné náznaky, že tempo ekonomického zmršťovania v Spojených štátoch, Číne a ďalších častiach sveta sa spomaľuje, priviedlo mnohé ekonomiky k prognóze, že do USA sa v druhej polovici roka vráti kladný rast, a že k podobnému oživeniu dôjde aj v ďalších vyspelých ekonomikách. Medzi ekonómami sa črtá konsenzus, že nasledujúci rok sa tempo rastu bude blížiť k svojmu trendu vo výške 2,5 %.

Investori hovoria o "zelených výhonkoch" oživenia a o kladnej "druhej derivácii ekonomickej aktivity" (pokračujúca kontrakcia hospodárstva je prvá, záporná derivácia, ale pomalšie tempo naznačuje, že najhlbší prepad je nablízku). Burzy sa v dôsledku toho začali v USA i vo svete spamätávať. Trhy zrejme veria, že svetová ekonomika a znížené výnosy korporácií a finančných firiem už ukazujú svetlo na konci tunela.

Som presvedčený, že tento konsenzuálny optimizmus sa neopiera o fakty. Očakávam, že tempo americkej kontrakcie sa síce z -6 % v posledných dvoch kvartáloch zníži, ale rast USA bude aj v druhom polroku záporný (okolo -1,5 až -2 %), na rozdiel od bujarého konsenzu +2 %. Navyše budúci rok bude rast taký slabý (0,5 až 1 % oproti konsenzu 2 % a viac) a nezamestnanosť taká vysoká (nad 10 %), že bude stále panovať pocit recesie.

V eurozóne a v Japonsku sú vyhliadky na roky 2009 a 2010 ešte horšie, pričom ešte na budúci rok sa tu bude rast pohybovať okolo nuly. Čína síce ešte tento rok zaznamená sviežejšie oživenie, ale rast za tento rok dosiahne iba 5 % a v roku 2010 iba 7 %, čo je výrazne pod priemerom vo výške 10 % za predchádzajúcu dekádu.

Vzhľadom na tieto chatrné vyhliadky popredných ekonomík budú naďalej pokračovať straty bánk a ďalších finančných ústavov. Mojím najčerstvejším odhadom je strata 3,6 bilióna dolárov pri pôžičkách a cenných papieroch vydaných americkými ústavmi a 1 bilión dolárov vo zvyšku sveta.

Hovorí sa, že MMF, ktorý svoj odhad bankových strát v tomto roku už raz upravil smerom nahor, a to z bilióna dolárov na 2,2 bilióna dolárov, oznámi nový odhad vo výške 3,1 bilióna dolárov pri amerických aktívach a 0,9 bilióna dolárov pri zahraničných aktívach, čo sú čísla veľmi blízke k tým mojim. Podľa tohto meradla sú mnohé americké i zahraničné banky v podstate insolventné a budú ich musieť prevziať vlády. Zadrhnutie úverov bude trvať oveľa dlhšie, ak budeme udržovať nažive mátožné banky bez ohľadu na ich rozsiahle a trvalé straty.
S ohľadom na tieto vyhliadky reálnej ekonomiky a finančných inštitúcií sa treba na súčasnú úľavu amerických i svetových akciových trhov pozerať ako na oddych medvedieho trhu. Ekonómovia obvykle žartujú, že akciový trh predpovedal 12 z posledných deviatich recesií, pretože trhy často prudko padajú bez toho, že by nasledovala recesia. V posledných dvoch rokoch však akciový trh predpovedal šesť z posledných nula hospodárskych oživení - šesť odrazov medvedieho trhu, ktoré nakoniec vyšumeli a viedli ďalším prepadom.
Súčasný "odraz mŕtvej mačky" môže síce ešte chvíľu trvať, ale tri faktory ho skôr či neskôr opäť otočia smerom dole. Po prvé, makroekonomické ukazovatele budú horšie, ako sa očakáva, takže tempo oživenia rastu zaostane za konsenzuálnou prognózou.

Po druhé, výnosy a zisky korporácií a finančných ústavov sa neobrátia k lepšiemu tak rýchlo, ako konsenzus očakáva, pretože slabý hospodársky rast, deflačné tlaky a pribúdajúce prípady platobnej neschopnosti pri podnikových dlhopisoch obmedzí schopnosť firiem zvyšovať ceny a ich marža zostane nízka.

Po tretie, finančné šoky budú horšie, ako sa očakávalo. V určitej chvíli si investori uvedomia, že straty bánk sú masívne, a že niektoré banky sú insolventné. Skracovanie dlhovej páky firiem, ktoré rozsiahlo investovali na dlh, napríklad do hedgeových fondov, povedie k tomu, že budú predávať nelikvidné aktíva na nelikvidných trhoch. Niektoré rozvíjajúce sa trhové ekonomiky zase navzdory masívnej podpore MMF zažijú vážnu finančnú krízu, ktorá bude pôsobiť ako nákaza na ďalšie ekonomiky.

Takže aj keď aktuálna úľava medvedieho trhu môže ešte nejaký čas trvať, opätovný tlak na znižovanie cien akcií a ďalších rizikových aktív je nevyhnutný.

Samozrejme, oveľa priebojnejšia politická aktivita (rozsiahle a nekonvenčné menové uvoľňovanie, väčšie balíčky fiškálnych stimulov, záchrana finančných firiem, výpomoc jednotlivcom s hypotekárnym dlhom a zvýšená finančná podpora pre problémami zmietané vyspievajúce trhy) v niekoľkých posledných mesiacoch v mnohých krajinách znížila riziko stavu blízkej depresie. Pred šiestimi mesiacmi, keď takmer skolabovali finančné trhy, sa takýto výsledok zdal veľmi pravdepodobný.

Napriek tomu súčasná celosvetová recesia bude trvať dlhší čas, ako naznačuje konsenzus. Možno, že na konci tunela je svetlo - nepríde depresia ani finančné zrútenie. Ekonomické oživenie však bude po celom svete slabšie a bude trvať dlhšie, ako sa očakáva. To isté platí pre udržateľné ozdravenie finančných trhov.

Nouriel Roubini, profesor ekonómie na Sternovej fakulte obchodu Newyorskej univerzity
©: Project Syndicate, 2009.
www.project-syndicate.org

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 00:21