StoryEditor

Názor: Aplikovaný výskum pre priemyselné inovácie

22.02.2006, 23:00
Na základe poznatkov z reštrukturalizačných procesov vo svete možno očakávať, že ďalší rozvoj priemyslu na Slovensku budú výrazne závisieť od jeho schopnosti využívať výsledky vedy a techniky. To však môže byť len vtedy, ak výsledkom výskumu budú nové konkurenčne schopné výrobky, alebo produkty zlepšujúce služby na domácom trhu.

Zväz priemyselných výskumných a vývojových organizácií združuje v súčasnom období 30 výskumno-vývojových organizácií. V rámci ich organizácií pracuje vyše 3 500 pracovníkov. Vzhľadom na zvýšený podiel výrobných a servisných činností v súvislosti s ich podnikateľskou orientáciou sa na výskumných činnostiach podieľa asi 2 000 pracovníkov. To predstavuje približne 13 percent z celkového počtu výskumných pracovníkov na Slovensku. Tento stav považujeme za nedostatočné východisko pre zvládnutie dynamickejších inovačných zmien v priemysle. Sme toho názoru, že počet výskumných pracovníkov pôsobiacich priamo v organizačných zložkách výskumu a vývoja v priemysle by mal predstavovať minimálne 30-percentný podiel z celkového počtu výskumných pracovníkov na Slovensku. Očakávame, že v tomto smere začnú v budúcom období aktívne pôsobiť novoprijaté stimuly na podporu investovania na Slovensku, a to tak pre zahraničných, ako i pre domácich investorov.
Na základe poznatkov z reštrukturalizačných procesov vo svete možno očakávať, že ďalší rozvoj priemyslu na Slovensku bude výrazne závisieť od jeho schopnosti využívať výsledky vedy a techniky. To však môže byť len vtedy, ak výsledkom výskumu budú nové konkurenčne schopné výrobky alebo produkty zlepšujúce služby na domácom trhu.
Ak predpokladáme, že priemysel (teda podnikatelia) bude spolufinancovať výskum a vývoj, je nevyhnutné uvedomiť si rozdielne prístupy podnikateľov k hodnoteniu efektívnosti a ochrane výsledkov takto podporovaného výskumu a vývoja. Správanie podnikateľskej sféry vychádza z tvrdej ekonomickej reality, založenej na týchto princípoch:

- Výskum a vývoj v priemysle nie je "slobodnou" činnosťou. Ako súčasť ďalšieho rozvoja podnikateľského subjektu musí byť podriadený stanovenému cieľu - vyskúmať a uviesť na trh nový produkt či službu, ktoré v porovnaní s konkurenciou obstoja. To znamená, že inovačná činnosť v podniku musí tvoriť uzavretý cyklus zahrňujúci proces výskum - vývoj - výroba - využitie.
- Výskum, vývoj a inovačné zmeny v rámci podnikateľskej stratégie podniku nie sú verejné informácie. Privátny sektor neinvestuje prostriedky do výskumu a vývoja s cieľom obohatiť domáce či svetové poznanie, ale so zámerom zvýšiť konkurenčnú schopnosť vyrábanej produkcie. Ani popredné svetové firmy nepripustia okamžité zverejňovanie výsledkov nimi financovaného výskumu a vývoja v odbornej tlači.
- Výskum a vývoj v prostredí podnikateľského subjektu je úzko orientovaný na hlavné činnosti takejto firmy. Zameranie výskumu, aj keď môže sledovať širokospektrálne odborné oblasti, musí smerovať k naplneniu a podpore stanoveného hlavného cieľa - inovačného rozvoja vyrábanej produkcie.
- Prostriedky, ktoré podnikateľská sféra vloží do výskumu a vývoja, sú investíciou, od ktorej každý podnikateľ očakáva primerane rýchlu návratnosť. Doterajšie skúsenosti ukazujú, že bežný inovačný rozvoj v priemyselných odvetviach sa bude pokrývať zo zdrojov podnikovej sféry. Vysoká pridaná hodnota sa však dosahuje pri inováciách, ktoré sú výsledkom náročného výskumu, založenom na principiálne nových riešeniach. Tieto riešenia predstavujú vysokú mieru rizika, ktorú nemôže znášať len podnikateľská sféra. Úlohou štátnej podpory výskumu a vývoja sa preto do budúcnosti musia stať také výskumné programy, ktoré podporia výskum s vysokou pridanou hodnotou. K takto poskytovaným prostriedkom sa však aj štát musí stavať ako investor, a nie ako sponzor. Dlhodobé investovanie do výskumu a vývoja sa musí prejaviť v ekonomickom raste a celospoločenskom zlepšovaní životných podmienok spoločnosti.

Podnikateľská sféra v priemysle sa na zabezpečenie svojej konkurenčnej schopnosti plne stotožňuje s filozofiou stanovenou v rámci Stratégie konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010 (tzv. Lisabonská stratégia pre Slovensko). Chápeme nevyhnutnosť, že v tomto zmysle je potrebné zvýšiť podiel vlastných zdrojov podnikateľov do financovania výskumu a vývoja. Aby sa tento zámer naplnil, musí si podnikateľská sféra zabezpečiť dostatočné výnosy, čo môže len na základe vyššieho zhodnotenia sofistikovanej produkcie na vyspelých trhoch.
Očakávame preto, že príprava nových štátnych programov výskumu a vývoja (aj programov výskumu v rámci Agentúry na podporu výskumu a vývoja) bude založená na komplexnejších formách transferu poznatkov vedy a výskumu do priemyselnej praxe. Založenie programov výskumu a vývoja obsahujúcich len teoretické poznanie v danej oblasti by bolo závažnou systémovou chybou pri obhajobe vynakladania prostriedkov daňových poplatníkov na vedu a techniku.
Poznatky pracovísk priemyselného výskumu ukazujú, že priestor na spoluprácu pracovísk SAV, vysokých škôl a aplikovaného výskumu pri prenose poznatkov do praxe, je na Slovensku dostatočný. Nevyužiť možnosti tejto spolupráce v etape silnejúcej medzinárodnej koncentrácie vedeckovýskumných kapacít by ohrozilo našu snahu dosiahnuť porovnateľnú konkurenčnú schopnosť aj v oblasti vedy a techniky v rámci Európskeho výskumného priestoru. Treba vykonať všetko pre to, aby takýto stav nenastal.

Autor je prezidentom Zväzu priemyselných výskumných a vývojových organizácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:37