StoryEditor

Hovoriť je zlato, mlčať...

09.10.2006, 00:00

Tento týždeň čaká ešte stále novú vládu Roberta Fica prvý symbolický dátum. Uplynie sto dní od jej vymenovania prezidentom republiky Ivanom Gašparovičom. Dátum, ktorý má byť férovým termínom na hodnotenie jej prvých povolebných krokov a opatrení. Ešte predtým ju však čaká dôležitejší bod v kalendári. Deň, keď sa bude musieť rozhodnúť o štátnom rozpočte na budúci a ďalšie dva nasledujúce roky.
Rozdelenie peňazí dá odpoveď na viacero otázok. Po predložení návrhu bude jasnejšie, ako je to s realitou predvolebných sľubov víťazov politickou pozíciou koaličných strán, premiéra Fica a ministra financií Jána Počiatka a tiež ako vážne to vláda myslí so zavedením spoločnej európskej meny o dva roky.
Sám predseda vlády Rober Fico už odpoveď na euro a možnosti splnenia kritérií na jeho zavedenie dáva. Rozpočtový limit sa vraj splní, vrásky na čele mu robí inflácia. Na druhej strane má premiér aj ďalšiu obavu. A to z toho, že Národná banka Slovenska bojom proti vysokej inflácii stopne ekonomický rast krajiny. Dve informácie, ktoré si zjavne protirečia. Aký signál chcel vlastne dať premiér centrálnej banke? Trhy si z týchto viac než rozpačitých posolstiev zrejme záver vyvodzovať nebudú. Rozhodujúci pre ne bude návrh rozdelenia peňazí v najbližších rokoch.
Isté je jedno - inflácii štátny rozpočet nepomôže. Sľubné východisko v podobe znižovania ceny ropy zrejme vyváži podpora spotreby domácností cez nesystémové sociálne programy či cez podporu úverových peňazí. Jeden uznávaný slovenský ekonóm to prirovnal ku kŕmeniu hladného psa: "Hodíte mu jedenkrát kus výborného mäsa. Oblíže sa, ale o chvíľu zostane opäť hladný."
Ako to teda slovenská vláda myslí s eurom? Hľadá skutočne spôsob, ako splniť maastrichtské kritériá na jeho prijatie, alebo už len pripravuje obetného baránka, na ktorého bude môcť o rok hodiť neúspech, teda to, že sme sa nepripojili k spoločnému európskemu menovému priestoru?
S odkazmi na centrálnu banku by však premiér Robert Fico mal zrejme ešte počkať, pretože priestor na diskusiu o štátnom rozpočte ešte len príde. Národná banka Slovenska určite dá o sebe vedieť po predložení konečného návrhu štátneho rozpočtu.

JANA MRAVCOVÁ, redaktorka ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 22:15