StoryEditor

Glosa: Božstvo zradnej vody

10.08.2006, 00:00

Pesticídy, kyseliny, kofeín, kokaín, cukor - no fuj! Bojovníci proti obezite a zubnému kazu sa spojili s vojakmi protiglobalistických brigád a s križiakmi zdravého životného prostredia a chystajú útok. Cieľ: hnedá bublinková tekutina, ktorá zaliala celý svet, inak známa aj pod menom Coca-Cola. Už vyše sto rokov sa valí z americkej Atlanty a my nevieme, čo s ňou. Kedysi ju dokonca ľudia vítali a považovali za symbol slobody. Ona však rafinovane zaliala naše vnútornosti, vytvorila návyk a urobila z nás svojich otrokov. Nadišiel čas odplaty a hnedá totalita sa musí pripraviť na prvý úder tých, ktorým zostal nezakalený pohľad a neomámená myseľ.
Minulý víkend prisahali deti v jednej indickej škole, že sa tohto omamného nápoja v živote nedotknú. K podobnému kroku sa pred časom odhodlali aj na niektorých vysokých školách v samotnej Amerike. O permanentnom odpore Francúzov azda ani písať netreba. Najďalej však zašla indická vláda - chce, aby Coca-Cola prezradila recept na svoju neporaziteľnosť. Ak nie... Čo vlastne? Zákaz predaja, protesty, bojkoty, rozbíjanie chladiacich boxov? Na Atlantu sa zatiaľ nikto nechystá, ale vojsko proti farebnej vode je pripravené.
Komu sa zdá, že už niečo podobné počul, nemýli sa. V roku 40 n. l. rímsky cisár Caligula so svojím vojskom chcel zaútočiť na Britániu. Za kanál sa pre svoje duševné dispozície nedostal, na galskom pobreží však nechal do vĺn vrhať kamene a oštepy. Britov síce ani nevidel, ale porazil oveľa silnejšieho súpera, boha Neptúna. Vyhral tak azda najkurióznejšiu bitku histórie.
Boj teda pokračuje. Neptún sa stále skrýva v zradnej vode a Caligulov našťastie pribúda. Kamene pripraviť!

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 02:11