StoryEditor

Deutsche Bank je na vrchole pyramídy sveta, ktorý zomiera. Pre záchranu porušia Nemci všetky pravidlá

07.10.2016, 00:00
Autor:
rdurdu
Prečítajte si názory odborníkov na krízu Deutsche Bank v rubrike Téma týždňa.

Americké ministerstvo spravodlivosti požaduje od najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank, aby zaplatila 14 miliárd dolárov (12,44 miliardy eur) za urovnanie obvinení okolo predaja hypotekárnych cenných papierov. Akcie banky sa prepadli o desiatky percent. Problémy jednej z najväčších bánk v Európe by mohli vyvolať nové kolo trhovej paniky motivované strachom z bankových rizík a politickej neistoty.

Ako situáciu hodnotia slovenskí a českí odborníci? Ako by európsku ekonomiku ovplyvnil jej pád?

Ronald Ižip, hlavný analytik TRIM Broker: "Deutsche Bank je dinosaurom. Je stelesnením systému, ktorý nám zomiera pred očami. Po kríze v roku 2009 sa svet zmenil a DB sa zabudla zmeniť s ním. Snažila sa vrátiť späť do predkrízových koľají na rozdiel od ostatných bánk, ktoré sa začali zmenšovať.

Táto politika jej nevyšla, lebo nemohla. Svet prestáva rásť aj napriek stimulom a banky čakajú zlé časy. DB je len symptómom problémov sveta, najmä bankového sektora. Aj keď je pravdepodobné, že panika s ňou spojená na teraz ustane, jej problémy ustanú sotva.

DB sa nachádza na vrchole pyramídy sveta, ktorý zomiera. Na to, aby prežila z dlhodobého hľadiska, sa bude musieť zmeniť aj ona. Pokiaľ to nedokáže, čaká ju to, čo ostatné európske banky – obdobie dlhej bolesti a nakoniec znárodnenie."

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Žiaden pád nebude. Kto si myslí, že Deutsche padne, tak žije v inom vesmíre, v takom, v ktorom od roku 2008 nezachraňovali všetky banky v eurozóne. Deutsche má prístup k peniazom ECB, ktoré ju ochránia pred prípadnou nedôverou voči jej dlhu a v najhoršom prípade (keby nedokázala vydať akcie na posilnenie kapitálu) jej na pomoc príde vláda (politici to neradi hovoria, ale určite ju padnúť nenechajú).

Navyše nepadajú nehnuteľnosti a nerastie objem nesplatených úverov, čo je situácia, kedy sa budúce straty banky nedajú vyčísliť. A aj napriek tomu, že budúce straty sú plus/mínus známe (na úrovni maximálnych pokút), nie sú akcie Deutsche niekde tesne nad nulou, čo je prípad viacerých gréckych a talianskych bánk, ale nad úrovňou 10 eur. Na základe tohto všetkého očakávam minimálny dopad jej problémov na európsku a globálnu ekonomiku. Či je to, že sú banky zachraňované správne, je už na inú debatu."

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "V prvom rade zatiaľ nepredpokladáme, že Deutsche Bank by mohla zbankrotovať napriek nálepke najväčšieho rizika pre globálny finančný systém od Medzinárodného menového fondu. A to ani v prípade zaplatenia plnej výšky pokuty Ministerstvu spravodlivosti Spojených štátov vo výške 14 miliárd dolárov. Stále spĺňa minimálne požiadavky na kapitálovú primeranosť, hoci je nižšia ako ostatné veľké európske banky a je aj pod samotným cieľom banky.

Okamžitá rekapitalizácia tak nehrozí, hoci zo strednodobého hľadiska bude musieť banka zlepšiť svoju kapitálovú pozíciu, pričom emisia nových akcií by mohla nastať len v krízovom scenári. Celkovo, podobne ako väčšina európskych bánk čelí Deutsche Bank štrukturálnych slabostiam, ktoré pramenia v podobe nízkych či záporných úrokových sadzieb, plochej výnosovej krivky, slabého ekonomického rastu a sprísňujúcej sa regulácie.

Navyše má ďalšie jedinečné problémy najmä v podobe rastúcich nákladov na rôzne právne spory a pokuty a v podobe biznis modelu postaveného predovšetkým na investičnom bankovníctve a vôbec na volatilných výnosoch spojených s aktivitami na finančných trhoch, kde teraz väčšina takto zameraných bánk zaznamenáva v dôsledku zvýšenej neistoty ťažké časy poklesu ziskovosti. Chýba jej zároveň jasné obratová stratégia, ktorá by zlepšila ziskovosť a výrazne zvýšila návratnosti vlastného kapitálu, tak aby bol vyšší ako náklady sú náklady naň (tzv. cost of equity)."

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F. A. Hayeka: "Deutsche Bank je považovaná za systémovú banku a jej problémy by sa preto s vysokou pravdepodobnosťou ďalej šírili. Veľa ľudí považuje za najväčšie riziko jej tzv. derivátové pozície, ktoré boli v roku 2015 vo výške 46 biliónov USD (nie miliárd, ale biliónov!). Mnohé z tých pozícií sa však vzájomne započítajú – strata jedného, je totiž zisk druhého. 

Dôležitá je preto čistá pozícia, ktorú udáva banka na úrovni cca 19 mld. USD, čo jej však nikto neverí a skôr sa odhaduje úroveň 200 mld. USD. Čo je dosť, ale strašiť 46 bln. USD netreba. Jej najväčším problémom je skôr kapitálová primeranosť. Za rok 2015 deklaruje tento pomer na úrovni 3,5 %.

Ak však odpočítame „hlúposti“, ktoré v prípade problémov nikoho nezaujímajú, ako je goodwill, či daňové úľavy, tak sa dostaneme niekde k 2 %. Čo je málo a daný pomer sa ešte zmenšuje vzhľadom na jej potenciálne straty z pokút, právnych sporov, poklesu ziskovosti, akcií.

Dopad jej krachu by bol podľa môjho názoru veľký. S potenciálom ďalšej veľkej recesie a s dôsledkami na dôveryhodnosť súčasného finančného systému. Centrálne banky by mali čo robiť, získať dôveru späť. Skôr si však myslím, že v prípade problémov „zaplačú“ daňoví poplatníci – Nemecka, alebo v mene záchrany Eura, občania Eurozóny."

Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets: "Akcie spoločnosti Deutsche bank sa obchodujú o 44 % nižšie, ako na začiatku roka. Na cenu akcie tlačia predovšetkým nízke úrokové sadzby Európskej centrálnej banky, ktoré znižujú tržby v celom finančnom sektore. Tlak na Deutsche bank vyvíja aj Amerika, ktorá od nej žiada zaplatiť pokutu o hodnote 14 miliárd dolárov, lebo pred hypotekárnou krízou zavádzala svojich klientov.

Deutsche bank je najväčšia banka v Európe, ktorá by v prípade krachu mohla spôsobiť problémy nielen v európskej ale aj globálnej ekonomike. Je však nepravdepodobné, aby bankrot Deutsche bank spôsobil porovnateľné problémy, aké nastali v roku 2008."

Boris Tomčiak, investičný manažér Finlord: "Problémy Deutsche Bank sú značné. V nasledujúcich rokoch musí získať desiatky miliárd EUR nielen na pokuty, ale i na doplnenie kapitálovej primeranosti. Medzinárodný menový fond označil DB za najväčšieho prispievateľa k systematickému riziku na svete. DB je najväčšia nemecká banka a jedna z najväčších európskych bank.

Najväčším problémom je obrovské portfólio derivátov, ktoré banka drží. Nikto presne nedokáže odhadnúť, čo by sa s portfóliom stalo v prípade jej pádu. Bankový sektor v rámci Európy je značne prepojený. Pád niektorej veľkej banky, ako sú napr. DB, BNP Paribas, či Société Générale by spôsobil finančnú krízu podobne, ako pád Lehman Brother spôsobil kolaps amerického finančného systému v rokoch 2008 až 2009."

Richard Koza, investičný poradca: "Problémy Deutsche Bank sú dosť veľké. Je to jedna z najväčších svetových bánk. Európske banky majú problémy vo všeobecnosti, pretože, podobne ako politici, v podstate nič nerobili po roku 2008. Zatiaľ čo americké banky sa čistili od zlých úverov a problémov, v Európe sa robilo, že sa nič nedeje a ono sa to nejako vyrieši. Nevyriešilo. Nemecké banky majú veľa masla na hlave a kostlivcov v skrini. 

Ukáže sa, že Európa sa hrá na super ekonomický priestor, ale veľa z toho je len fasáda. Prejaví sa to v dôvere ľudí, ekonomickej sile i význame Európy a tiež okrem iného na kurze EUR. Ale bankrot DB "snáď" nehrozí, Nemecko nakoniec poruší všetky dohody a pravidlá a túto banku zachráni. Je to totiž jeho vizitka."

Miloš Hofreiter, analytik finančného trhu, Ritro Invests:  "Deutsche Bank už dlhodobejšie čelí vážnym problémom, ale odhadujem, že k jej krachu v blízkej dobe nedôjde. Existuje totiž príliš veľa subjektov, ktoré majú záujem na jej ďalšom fungovaní, či už sú to jej obchodní partneri, alebo vláda.

Na riešenie vzniknutej situácie existuje viacero schodných riešení. Výška pokuty môže byť nižšia ako avizovaných 14 miliárd USD, môže byť dohodnutý akceptovateľný splátkový kalendár, banke môžu s navýšením jej kapitálu pomôcť jej obchodní partneri, vláda, prípadne si pomôže predajom svojich aktív. Ak by však nakoniec došlo ku pádu Deutsche Bank, veľmi pravdepodobne bude zasiahnutá celá globálna ekonomika a finančný systém. Pre porovnanie uveďme, že Deutsche Bank aktuálne spravuje aktíva v objeme približne 2 bilióny USD, čo je trojnásobok aktív banky Lehman Brothers v čase jej krachu.

V každom prípade je Deutsche Bank najviditeľnejším prejavom problémov v európskom bankovom sektore. Viaceré banky nesú bremeno zlých úverov z minulých rokov, pričom už dlhšie nedokážu generovať dostatočný zisk na krytie týchto strát. Prispievajú k tomu extrémne nízke úrokové sadzby, ktoré stláčajú úrokové marže bánk na minimum. Dá sa očakávať, že v európskom bankovom sektore dôjde v strednodobom horizonte k štrukturálnym zmenám.

Pozrite si aj rozhovor o Deutsche Bank s analytikom Matejom Nemcom

01 - Modified: 2024-02-01 09:59:14 - Feat.: - Title: Štvrťročný zisk Deutsche Bank klesol o takmer tretinu, výsledky však prekonali očakávania analytikov 02 - Modified: 2023-07-26 07:42:26 - Feat.: - Title: Zisk Deutsche Bank klesol o viac než štvrtinu, prekonal však očakávania 03 - Modified: 2023-07-19 17:45:54 - Feat.: - Title: Fed udelil Deutsche Bank pokutu za nedostatočné opatrenia proti praniu peňazí 04 - Modified: 2023-07-04 17:22:54 - Feat.: - Title: Dcérska firma Gazpromu podala žalobu na Deutsche bank a Commerzbank 05 - Modified: 2023-06-22 14:25:01 - Feat.: - Title: Deutsche Bank pripravuje plány na zrušenie desatiny pracovných miest
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 01:14