Automobilka, výrobaPeter Mayer
StoryEditor

Vyššie platy aj benefity. Automobilky bojujú na Slovensku o ľudí

29.09.2016, 00:00
Príchod Jaguara problémy s nedostatkom zamestnancov výrazne skomplikuje. Podľa odborníkov tak bude rast miezd pokračovať v celom priemysle. Automobilky oslovujú ľudí cez YouTube.

Vyššie platy, viac zamestnaneckých výhod či oslovovanie mladých cez videá na YouTube. Aj takýmto spôsobom automobilky bojujú o nových zamestnancov. Nedostatok ľudí ich trápi čoraz viac, a to dokonca aj na pozíciách, ktoré vyžadujú nižšiu mieru kvalifikácie.

Personálne agentúry a odborníci pritom očakávajú, že skutočné problémy ešte len nastanú. Príchod britskej automobilky Jaguar Land Rover a jeho dodávateľov má vytvoriť ďalších vyše 14 400 pracovných miest. Investície súčasných slovenských automobiliek budú potrebovať minimálne stovky ďalších zamestnancov.

Nábor cez YouTube
„Kia Motors Slovakia – príležitosť pre mladých“. Taký je názov videa, ktoré kórejská automobilka zverejnila na stránke YouTube koncom augusta. S reklamou lákajúcou ľudí do zamestnania sa na populárnej internetovej databáze videí nedávno predstavil aj slovenský Volkswagen. Zábery zo svojho trnavského závodu nezabudol propagačne publikovať ani Peugeot. Automobilky sa takýmto spôsobom snažia osloviť mladých ľudí na miestach, kde trávia najviac času.

Pozrite si propagačné video Volkswagenu

Výhody pre zamestnancov
Bezradná situácia by mala nahrávať bežným zamestnancom. „Predpokladáme, že podľa vývoja situácie v automobilovom priemysle zamestnávatelia pocítia väčší tlak na zvyšovanie miezd a prehodnotenie odmeňovacieho i benefitného systému,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Profesia.sk Katarína Tešla.

Všetky slovenské automobilky postupne tlačia mzdy svojich zamestnancov smerom nahor. Priemerný mesačný plat v závode Kia stúpol vlani oproti predchádzajúcemu roku o 73 eur na 1 288 eur. Vo Volkswagene sa zvýšil o 45 eur na 1 795 eur. Peugeot riešil dvíhanie miezd začiatkom tohto roka.
Údaje o platoch sa podľa hovorkyne Volkswagenu Slovakia Lucie Kovarovič Makayovej zverejňujú vždy za predchádzajúci rok. Aktuálne platy tak automobilky zatiaľ neprezradili, no podľa odborníkov sa budú naďalej držať rastúceho trendu.

Jaguar sa však stane konkurentom v boji o pracovnú silu aj pre iných zamestnávateľov. „Je vysoko pravdepodobné, že tlak na zvyšovanie benefitov a miezd budú musieť riešiť nielen automobilky a ich subdodávatelia, ale aj ďalšie priemyselné firmy,“ hovorí výkonná riaditeľka McRoy Jobliner Jana Mesárová.

Možností privyrobiť si niečo k výplatnej páske ponúkajú automobilky hneď niekoľko. „Zaviedli sme napríklad náborový príspevok, ktorý je vyplatený existujúcim zamestnancom za ich osobné zapojenie do náboru každej novej kolegyne alebo kolegu,“ prezrádza hovorca PSA Peugeot Citroën Slovakia Peter Švec.

Propagačné video automobilky Kia

Slováci nestačia
Doprava do práce zadarmo, preplatenie jazykových kurzov, príspevky na bývanie či dovolenku. Aj tak riešia automobiloví zamestnávatelia stupňujúci sa problém s chýbajúcimi pracovníkmi. Volkswagen dokonca musel paradoxne pre poskytnuté benefity riešiť protest starších pracovníkov. Tí sa cítili voči výhodám pre nových ľudí ukrivdení.

Ani široká ponuka benefitov a zvýšenie platov však podľa odborníkov stačiť v tomto boji o ľudí nebude. Nedostatočné slovenské kapacity musia podľa nich automobilky doplniť hľadaním pracovnej sily za hranicami. „Záujem firiem o ľudí zo zahraničia u nás už medziročne stúpol približne o 30 percent,“ hovorí Mesárová.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:00