StoryEditor

Ukáže sa, či sa politici úplne nezbláznili

14.10.2013, 00:05
Čo bude hýbať trhmi? Spácha Amerika ekonomickú samovraždu? Čítajte nový seriál na Finwebe.

Fungovanie federálnych úradov v USA v núdzovom režime (tzv. „shutdown“) dnes naplní svoj druhý týždeň a je jasné, že ťahanice okolo riešenia fiškálnej situácie v USA budú stáť v centre pozornosti finančného sveta aj počas tretieho októbrového týždňa. Výsledková sezóna amerických akcií, zverejnenie prieskumu ZEW z Nemecka, alebo čínskeho HDP za tretí štvrťrok, to všetko bude v tieni politických hier vo Washingtone. O to viac, že sa pomerne rýchlo blíži termín naplnenia dlhového stropu. V prípade, že do štvrtku, 17. októbra nebude dosiahnutá politická dohoda demokratov a republikánov o jeho navýšení z aktuálnych 16,7 bilióna USD, Amerike a svetu hrozí veľký problém. Pravdepodobnosť defaultu USA, ktorý by nastal v prípade nedohody,  je síce dosť nízka (snáď sa politické špičky v USA úplne nezbláznili), ale každou hodinou rastie.


    
Trh sa na možnosť ekonomickej samovraždy USA a vypuknutia finančnej krízy podobných rozmerov ako v roku 2008 zatiaľ vôbec nepripravil. Práve naopak, v očakávaniach blížiacej sa dohody akciový benchmark S&P 500 za posledné dva dni získal takmer 3% a celý uplynulý týždeň uzavrel so ziskom 0,85%. Ešte v piatok večer sa zdalo, že dohoda o aspoň dočasnom naplnení dlhového stropu je na spadnutie, ale víkendové rokovania sa skončili neúspechom. Schválenie rozpočtu a navýšenie dlhového stropu naráža na silný odpor najmä v kongrese ovládanom republikánmi. Napriek tomu sa zdá, že väčšie kompromisy budú musieť prehltnúť práve republikáni, ktorých z aktuálneho chaosu obviňuje väčšina americkej verejnosti (53% respondentov podľa prieskumu WSJ/NBC, naopak len 31% opýtaných pripisuje hlavný diel viny demokratom a prezidentovi).
    
Zatiaľ vychádzajme z realizácie pravdepodobnejšieho scenára dosiahnutia dohody. Takýto vývoj by mal za následok pravdepodobne aspoň krátkodobú rastovú jazdu rizikových aktív. Dosiahnutie dohody v krátkom čase by totiž znamenalo, že ekonomické škody zo zatvorenia federálnych úradov budú len dočasné, a zároveň vzniknutá neistota (chýbajúce údaje, kalkulácia vplyvu US „shutdown“ na ekonomický rast) postrčí FED k predĺženiu aktuálneho objemu nákupov aktív (85 mld. USD mesačne). V takomto prípade by mohli získať najmä akcie, čiastočne aj komodity a ostatné meny na úkor USD. V prípade totálneho krachu rokovaní, platobnej neschopnosti USA a drastických výdavkových škrtov je možné naozaj všetko. Pravdepodobne by sa v hrubých rysoch opakoval vývoj a korelácie z jesene 2008.
    
Zaujímavý príbeh v poslednom období píše aj zlato. Toto aktívum, v očiach mnohých „uchovávateľ hodnoty“ a „ochrana pred infláciou“, od augusta 2011 zo svojej ceny odpísalo presne tretinu (vo vyjadrení v USD). Ponaučenie pre drobného investora sa neustále opakuje: v prípade, že sa „zaručená“ investícia dostane do centra pozornosti masových médií, treba z daného trhu utekať, v prípade možnosti „shortovať“. Zaujímavá udalosť sa na trhu so zlatom udiala v piatok, kedy sa cena vzácneho kovu v priebehu dvoch minút prepadla o 25 USD (cca 1,8% z aktuálnej ceny zlata). Podľa dostupných informácií bol tento bleskový prepad vyvolaný realizáciou jediného, ale zato obrovského predajného príkazu. Obchodovanie so zlatom na komoditnej burze CME bolo v záujme stabilizácie situácie dokonca na niekoľko sekúnd pozastavené. Z dlhodobého hľadiska sa však nejedná o nijako extrémnu udalosť, keďže ceny zlata sa nezriedka skokovo posúvajú o niekoľko percent. Vývoj ceny zlata sa oplatí sledovať aj vzhľadom na prebiehajúci fiškálny chaos v USA.


Pod drobnohľadom investorov bude počas tretieho októbrového týždňa aj britská libra. V uplynulých mesiacoch si britská ekonomika prešla pomerne dynamickým oživením, čo sa odrazilo na zhodnotení jej aktív. Naposledy však výrazne sklamali údaje o augustovej priemyselnej produkcii, preto budú investori starostlivo sledovať zverejňovanie kľúčových dát o inflácii (utorok), nezamestnanosti (streda) a maloobchodných tržbách (štvrtok).     Britská ekonomika to bude mať s prekonávaním vysokých očakávaní čoraz ťažšie. Preto už tento týždeň môže dôjsť k zmenšeniu divergencie medzi optimistickým výhľadom trhu a pesimistickou prognózou Bank of England, čo by sa prejavilo oslabením libry.

Ritro Invest

01 - Modified: 2005-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo v praxi znamená zastavenie financovania americkej vlády (analýza) 02 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 03 - Modified: 2023-06-03 18:12:51 - Feat.: - Title: Biden podpísal zákon o pozastavení platnosti dlhového stropu, zachránil USA pred platobnou neschopnosťou 04 - Modified: 2023-05-31 21:03:49 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov urobila prvý krok k pozastaveniu dlhového stropu, časť zákonodarcov je však proti 05 - Modified: 2023-05-31 20:37:56 - Feat.: - Title: Akcie v USA pred hlasovaním o dlhovom strope klesli, silný trh práce môže ovplyvniť Fed
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 04:54