StoryEditor

Do Košíc prichádza gigant z Vietnamu. Vytvorí nové miesta

19.06.2014, 12:47
Vietnamská firma má v Košiciach zamestnať ďalšie dve stovky programátorov a špecialistov.

Košická IT firma nemeckého energetického gigantu RWE mení majiteľa. RWE IT Slovakia totiž preberie nadnárodná IT spoločnosť FPT z Vietnamu. Tá by mala v košickej firme, kde dnes pracuje asi 400 ľudí, zamestnať ďalšie dve stovky  programátorov a špecialistov. Firmy dohodu ohlásili na spoločnej tlačovej konferencii v Košiciach. Košická IT firma sa po novom bude volať FPT Slovakia.

Energetický priemysel je v ťažkej situácii. Po katastrofe v japonskej Fukushime sa nemecká vláda rozhodla ukončiť výrobu energií v jadrových elektrárňach, čo obmedzilo aj možnosti IT Slovakia. Začali sme rokovať s FTP,“ povedal konateľ košickej RWE IT Slovakia Olaf Baumann.

Pre FPT má zase ísť o ekonomicky prijateľné riešenie, ako sa výraznejšie presadiť na európskom trhu. Na Slovensko by firma vďaka spolupráci s vietnamskými programátormi mala priniesť veľké medzinárodné projekty a tendre. „V minulosti sme zvykli rásť ročne o 30 percent a počet zamestnancov medziročne rástol o 1500 ľudí. Na Slovensku očakávame podobný rast,“ povedal Truong Gia Binh, zakladateľ FPT Software a jeden z najvýznamnejších ľudí vo svetovom IT biznise.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Rastu FPT v Európe pritom pomôže aj súvisiaca dohoda s Nemcami. RWE sa totiž má zároveň stať najväčším klientom FPT v Európe. Cenu obchodu zatiaľ spoločnosti nekonkretizovali. Podľa vietnamského portálu The Saigon Times by mala mať hodnotu niekoľko desiatok miliónov eur.

Vietnamská spoločnosť sa prostredníctvom slovenskej firmy etabluje na európskych trhoch, čo by jej malo pomôcť získať ďalších európskych zákazníkov. „Robili sme rozsiahlu analýzu IT služieb vo východnej Európe, kde sme porovnávali dostupnosť pracovnej sily, platy, konkurencie schopnosť, i úroveň školstva a prišli sme k výsledku, že investovať budeme na Slovensku,“ vysvetlil Uwe Schlager, výkonný viceprezident spoločnosti.

FPT sa zároveň chystá spolupracovať aj so slovenskými vysokými školami. Samotná firma má totiž vo Vietname vlastnú univerzitu, ktorej skúsenosti chce ponúknuť Slovákom.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský (na snímke) oceňuje najmä nové pracovné miesta na východe krajiny. „Ide o kvalifikovanú pracovnú silu, ktorú tento región ponúka a ak globálne pozrieme na novú investíciu, tak sa len potvrdzuje, že investovanie na Slovensku sa stále oplatí,“ povedal Malatinský.

RWE IT Slovensko bola založená v roku 2004 a dnes má viac ako 400 zamestnancov. Jej nový majiteľ FPT zamestnáva po celom svete 18-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2006-06-30 11:10:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnanci Hyundai Motor predlžujú štrajk za vyššie mzdy
01 - Modified: 2024-04-28 09:59:00 - Feat.: - Title: Legendárnu spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 22:18