StoryEditor

Platina opúšťa zlato. Jej cena bude rásť

24.06.2013, 00:04
Rekordný deficit dodávok platiny by mal cenu tohto vzácneho kovu vytlačiť vyššie.

Myslia si to analytici banky HSBC (6,96 GBP, 2,10%), podľa ktorých by k zdražovaniu mala prispieť pokračujúca vlna štrajkov v juhoafrických baniach, ktoré sa na celosvetovej ťažbe podieľajú viac než z polovice, oživenie automobilového sektora, ktorý platinu používa v katalyzátoroch, a tiež spustenie novej indexovej akcie (ETF) naviazanej na vývoj ceny platiny.

Platina, ktorú rovnako ako ostatné vzácne kovy ovplyvnili aprílové prudké výkyvy ceny zlata, začiatkom júna vyšplhala na šesťtýždňové maximum na úrovni 1531 USD za uncu. Komoditný analytik HSBC James Steel to pripisuje obavám z dopadov štrajkov v baniach a úspešnému spusteniu nového platinového ETF produktu, ktorý od polovice mája dokázal prilákať záujemcov s celkovou držbou 370 tisíc uncí. Ceny vraj budú rásť v nasledujúcich dvoch rokoch, hlavne kvôli pokračujúcemu riziku obmedzovanie produkcie v JAR.

Juhoafrické bane sú štrajkami zasiahnuté od augusta minulého roka. Sprvu sa zdalo, že sa odborári s vlastníkmi dohodnú a ťažba bude rýchlo obnovená. Boj o vyššie platy a lepšie podmienky v šachtách sa ale pretiahol na niekoľko mesiacov. A pridalo sa k nemu násilie. Pri stretoch s policajtmi v bani Marikana, ktorú prevádzkuje spoločnosť Lonmin (2,83 GBP, -1,56%), zahynulo vyše 30 ľudí. Krvavé potýčky medzitým spustili širšiu vlnu štrajkov.

Najvážnejšie ťažbu narúša štrajk robotníkov pracujúcich pre Anglo American (14,13 GBP, 0,39%), najväčšieho svetového producenta platiny. Baníci niekoľkokrát odmietli návrh manažmentu na zvýšenie platu. Po násilných stretoch bola produkcia v rade šácht na čas pozastavená. Násilnosti a prestrelky pokračovali aj v uplynulých týždňoch a vyžiadali si niekoľko mŕtvych. V piatok v bani Anglo American posediačky protestovali štyritisíc baníkov.
 
Problémy sužovali odvetvie už pred jesennou štrajkovú vlnou. Keďže sa ložiská vyčerpávajú, musia sa ťažiari púšťať do čoraz väčších hĺbok. V niektorých prípadoch sa dobýva až 2 kilometre pod zemou pri teplotách okolo 70 stupňov Celzia. Klesá tiež výťažnosť a rastú náklady na energie a mzdy. Lonmin predvlani získal 4,4 gramu platiny z každej narubanej tony rudy, čo predstavuje medziročný pokles o 5,4%. Za posledné tri roky sa zlievárne museli potýkať s 25% medziročným nárastom platieb za elektrinu. Podľa Thorstena Proettela z nemeckej Landesbank Baden Württemberg sa teraz produkčné náklady ťažiarov pohybujú okolo 1430 USD na uncu.
 

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

USA sa po 40 rokoch približujú exportu ropy

Rakúsko straší nálepka vratkých bánk

Singer: Vlečúcej depresie sa neobávajte

Kvôli poklesu ziskovosti plánuje Anglo American niekoľko šácht zatvoriť a prepustiť až 6000 baníkov, aby vzrástli ceny platiny a zlepšila sa výkonnosť zvyšných dolov.

Napriek očakávanému zdražovaniu HSBC znížila cieľovú cenu, pretože vraj platina podlieha vplyvu výkyvov zlata viac, ako banka predpokladala. Nový odhad tohtoročnej priemernej ceny analytici HSBC stanovili na 1580 USD za uncu, oproti predchádzajúcim 1710 USD. V porovnaní so súčasnou cenou 1363 USD to predstavuje takmer 10% rastový potenciál. V budúcom roku by mali kotácie v priemere dosiahnuť 1725 USD za uncu. Vrchol by mal prísť v roku 2015 na 1875 USD.

Vývoj ceny platiny



Zo svojich februárových maxím sa platina zviezla o 17% nižšie, a nasledovala tak zlato, striebro a ďalšie vzácne kovy. Počas najväčších výpredajov sa dotkla úrovne 1400 USD a na rozdiel od zlata ju dokázala udržať. Platina má oproti zlatu ďaleko širšie využitie v priemysle. "Dopyt šperkárov zostáva na solídnej úrovni a ak by sa darilo trochu lepšie aj automobilovému sektoru, platina pôjde hore," uzatvára Steel z HSBC.

(Zdroje: CNBC, Reuters, Mining.com, HSBC)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 14:57