StoryEditor

Číňan, ktorý skoro zachraňoval eurozónu

20.07.2013, 00:03
O kľúčovej postave čínskej Štátnej správy devízových rezerv málokto vie.

Titul dlhopisového kráľa býva pripisovaný zakladateľovi a investičnému strategovi fondu Pimco Billovi Grossovi. V skutočnosti by dlhopisová korunka lepšie pristala jeho žiakovi Zhu Changhongovi, kľúčovej postave čínskej Štátnej správy devízových rezerv (SAFE), ktorá sa za posledné roky na kontách nazhromaždila 3,5 bilióna amerických dolárov.

V čase, keď sa Európa spamätáva z dlhovej krízy, Spojené štáty narážajú na jeden rozpočtový strop za druhým, rozvíjajúce sa ekonomiky bojujú s odlevom kapitálu a ratingové agentúry nemilosrdne odoberajú "trojáčkové" hodnotenia, Zhu rozhoduje o alokácii obrovských súm peňazí do aktív po celom svete.

Od kvantovej fyziky k dlhopisom

Hlavnou úlohou je diverzifikácia portfólia, obmedzenie rizika a dosiahnutie solídnej návratnosti mamutích rezerv. Hoci ide o tak prominentnú pozíciu, čínske médiá o štyridsaťtriročnom mužovi hovoria ako o pánovi neviditeľnom. K dispozícii je len jedna fotografia zo študentských rokov. Známi ho označujú za čudáka, čomu zodpovedá aj jeho kariéra. V dvadsiatich rokoch odišiel z chudobnej čínskej provincie na University of Chicago študovať kvantovú fyziku. Aj keď dizertáciu na veľmi atraktívnu tému kvantového computingu napísal za dvakrát kratšiu dobu, než býva zvykom, a rozbehol sľubnú akademickú kariéru, dal sa nakoniec na obchodovanie s dlhopismi.

Ani v tomto odbore sa nenechal zahanbiť: po nejakom čase sa stal pravou rukou Billa Grossa. Jeho životná dráha nabrala klasicky traderský kurz: luxusné autá, dve vily v Kalifornii, apartmány v Las Vegas. Z nástrah amerického sna ho však v roku 2009 "oslobodilo" volanie vlasti. Osobne si ho vybral riaditeľ SAFE Yai Gang, ktorý predtým sám mnoho rokov v Spojených štátoch prednášal. Po dvadsiatich rokoch za morom sa Zhu vrátil domov, tentoraz ako hlavný investičný stratég SAFE. Hoci podľa zdrojov zo SAFE sám seba opisuje len ako súčasť tímu rozhodujúceho o investíciách, za päť rokov svojho pôsobenia sa mu podarilo stratégiu správy čínskych rezerv významne ovplyvniť. Presvedčil nadriadených o nutnosti vložiť viac prostriedkov do amerických korporátnych dlhopisov, akcií, a dokonca aj nehnuteľností, a znížiť tak závislosť na amerických štátnych dlhopisoch, ktoré boli dovtedy základom portfólia SAFE.

V druhej polovici minulého roka začala správa investovať do japonských akcií, ktorých cena odvtedy razantne vzrástla. Rozsah pozície v Japonsku nie je jasný, avšak vzhľadom k politike SAFE sa nedá počítať s príliš veľkými číslami. Hlavnou úlohou, ktorá pred Zhuom stojí, totiž nie sú špekulatívne stávky na najnovšie rastové príležitosti, ale obmedzenie strát z možnej zmeny americkej menovej politiky, na ktorej je hodnota čínskych rezerv veľmi závislá.

Peniaze z krvi a potu

Cenu amerických dlhopisov až doteraz podporili stimulačné nákupy Fedu. S ich nezadržateľným koncom rastie riziko zvyšovania sadzieb a poklesu ceny štátnych dlhopisov. Tie tvoria stále hlavnú časť portfólia SAFE. Keď Zhu prišiel do čínskej administratívy, bol podiel amerických štátnych dlhopisov na celkových rezervách 45%. Odvtedy toto číslo kleslo na 35%, aj keď kvôli rastu hodnoty rezerv v absolútnom vyjadrení Čína drží mierne väčší objem dlhopisov - približne za 1,3 bilióna dolárov. Skutočné číslo by podľa analytikov mohlo byť vyššie, pretože sa Peking snaží svoje kroky na trhoch maskovať.

V rámci diverzifikácie Zhu nariadil nákup japonských akcií, európskych dlhopisov a amerických korporátnych obligácií. Detaily transakcií je ťažké zistiť, ale napríklad medzi júnom 2011 a júnom 2012 podiel čínskych rezerv investovaných do amerického korporátneho dlhu vzrástol z 5% na 7%. Podľa ekonóma Yu Yongdinga z čínskej akadémie vied je čínska pozícia v amerických dlhopisoch taká obrovská, že už sa zraniteľnosťou rezerv Zhu príliš urobiť nemôže. Jeho titul investičného riaditeľa znie technicky, avšak ide o vysoko politicky exponovanú funkciu. Na čínske rezervy sa totiž pozerá ako na ťažko vydreté národné bohatstvo, s ktorým sa nešpekuluje. V tlači je často označované syntagmou xue han qian - "peniaze z krvi a potu" čínskeho ľudu.

Cena za podržanie eura

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Brusel chce od Googlu nové ústupky

Bank of America nesklamala

Každá druhá burza bojuje s kyberútokmi

Zhuovi je teda dovolené investovať mimo dlhopisy sumy dostatočne malé na to, aby sa v prípade neúspechu mohli straty skryť pred verejnosťou. Napriek tomu je Zhu pre mnohých západných činiteľov veľmi dôležitou kontaktnou osobou. Pod jeho vedením SAFE ako jeden z prvých investoval do dlhopisov európskeho stabilizačného fondu, z ktorého sa financujú záchrany zadlžených krajín eurozóny. Veľkosť pozície opäť nie je známa, ale určite nebude zanedbateľná.

Začiatkom minulého roka, kedy sa dlhová kríza prehlbovala, európski predstavitelia so Zhuom niekoľkokrát rokovali o možnom záujme čínskej strany o dlhopisy, z ktorých by sa sanovali Španielsko či Taliansko. Bruselskí úradníci chceli získať predstavu o tom, aký úrok by si Peking predstavoval v porovnaní s podstúpeným rizikom. Zhu vraj Európanom "jasne naznačil", koľko by si za podržanie eurozóny Čína účtovala, tvrdí jeden zo zdrojov WSJ. Kríza však potom odznela a dlhopisov nebolo treba. Tentokrát.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg, Fed)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 11:57