StoryEditor

Liekom na dlhovú krízu sú reformy, tvrdí Mikloš

07.09.2012, 14:01
Podľa Ivana Mikloša sú jediným riešením dlhovej krízy len ekonomické reformy.

Jednotná mena je stále silná a v poriadku. Krízu spôsobuje hlavne zadlženosť mnohých štátov. Podľa účastníkov Ekonomického fóra v poľskom Krynici je potrebné obrátiť pozornosť k reformám. Skutočný problém je totiž nízka konkurencieschopnosť krajín.

Problémy eurozóny dominovali diskusiám na 22. Ekonomickom fóre v poľskom Krynici, najväčšej politicko-ekonomickej konferencii v strednej Európe, ktorá je tiež nazývaná "Východný Davos". Na záverečnej diskusii konferencie sa k tomuto problému vyjadril aj Günter Verheugen, bývalý európsky komisár v rokoch 2004-2010.

Podľa neho ide o krízu plynúcu zo zadlženosti jednotlivých štátov, nie eura. Jednotná mena je stále silná a v poriadku, povedal Verheugen.

Navyše nejde ani o krízu z nedostatku demokracie v Európskej únii, ako niektorí hovoria, pretože Európska únia nie je skutočným demokratickým štátom, ale riadia ju skôr národné vlády.

Ako reformovať a vyhrať voľby?

Skutočný problém vidí Verheugen v nízkej konkurencieschopnosti niektorých krajín. Podľa neho je potrebné, aby sa také reformy, aké kedysi uskutočnil kancelár Gerhard Schröder v Nemecku (išlo hlavne o uvoľnenie pracovného trhu), vykonali aj inde. Napríklad vo Francúzsku. Lenže Schröder po presadení svojich reforiem prehral voľby.

Ostatne, ako sa raz zmienil šéf skupiny krajín platiacich eurom Jean-Claude Juncker, my všetci politici vieme, čo musíme urobiť pre vyriešenie súčasných problémov, ale nevieme, ako to urobiť, aby sme potom boli ešte zvolení.

Podľa Ivana Mikloša, slovenského poslanca a bývalého ministra financií, ide o celosvetovú krízu zo zadlžovania.

"Problém je väčší ako len kríza v Európe, máme globálne najvyšší dlh v celej histórii. Je to 300 percent svetového HDP, "vyhlásil.

Riešením dlhu by bol ekonomický rast, ktorý by priniesol peniaze na splácanie dlhov. Ale snaha splatiť dlhy zároveň zväzuje rast, povedal Mikloš.

Podľa Mikloša je teda jediným riešením vykonávať ekonomické reformy, ako to robila na Slovensku kedysi vláda Mikuláša Dzurindu. A dať viac priestoru trhu.

V tom sa zhodol s ďalším účastníkom diskusie Jarosławom Gowinom, poľským ministrom spravodlivosti.

Podľa Gowina ide tiež o krízu spôsobenú žitím na dlh a treba to riešiť cestou liberálnych reforiem. Poliaci sa tešia dlhodobo slušnému ekonomickému rastu, práve preto, že išli liberálnou cestou a už v prvej fáze krízy začali zmenšovať deficit svojho rozpočtu.

Gowin tvrdí, že je potrebné prebudovať model vlády, tak aby štát bol malý, ohraničený, ale zároveň silný. Aby si poradil so zločincami v bielych límčekoch a dokázal sa postarať o zdravotníctvo a školstvo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:14