StoryEditor

Euro by mali opustiť tri krajiny

04.06.2012, 16:30
Podľa šéfa najväčšej českej banky by mali z eurozóny odísť Gréci, Španieli a Portugalci.

Z ekonomického hľadiska má zmysel len vystúpenie Grécka zo spolku krajín platiacich eurom. "Ideálne by bolo, aby súčasne odišlo aj Španielsko a Portugalsko," tvrdí Pavel Kysilka, šéf České sporiteľny, najväčšej českej banky. "Pre toto rozhodnutie zostáva len pár mesiacov," zdôrazňuje bankár, ktorý je aj členom Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) a bývalým viceguvernérom ČNB. Z týchto krajín totiž miznú peniaze.

Za uplynulý rok sa vklady v gréckych bankách znížili o približne 30 miliárd eur, investori utekajú aj z Portugalska. Len za marec stiahli investori do cenných papierov zo Španielska takmer 22 miliárd eur. Zlý stav španielskych bánk prispel k tomu, že v piatok dosiahol rekord rozdiel medzi výnosmi španielskych a nemeckých dlhopisov. Porastie teda úrok, ktorý Španielsko platí za svoje dlhy. Španielsky premiér Mariano Rajoy preto v sobotu vyzval na vytvorenie európskej bankovej únie. Banky by potom dostávali peniaze priamo z európskych fondov a vzniklo by celoeurópske poistenie vkladov.

Šéfovia krajín Európskej únie budú tieto problémy riešiť na svojom stretnutí koncom mesiaca. Privezú návrhy na vytvorenie fiškálnej únie, čiže spoločnej európskej kasy. Zatiaľ bolo vždy proti Nemecko, ktoré prispieva do únie najviac. Teraz sa však štátnici boja, že Grécko vypadne z eurozóny, trhy zachváti panika a spôsobí to ešte hlbšiu európsku hospodársku krízu.

"Ak sa to dobre skomunikuje, je opustenie eura zvládnuteľné," myslí si ale Kysilka. "Grécko je znesiteľné, Španielsko a Portugalsko by znamenali väčší náraz. Náklady na odchod týchto krajín by však boli nižšie ako cena za ich zotrvanie v eurozóne," pritakáva jeho kolega z NERV Pavel Kohout.

"Nemyslím si, že by ich odchod z eurozóny a zavedenie mien, ktoré nikto nechce, prospeli únii alebo týmto krajinám," oponuje Luděk Niedermayer, bývalý viceguvernér ČNB. "Náklady budú podstatne vyššie, než sa domnieva pán Kysilka. Bolo by ťažké verejnosti a trhom vysvetliť to ako ojedinelý prípad a obmedziť nákazu ostatných krajín (teda paniku a následný hospodársky pokles). Veľkou dezintegráciou Európy by sotva prežil aj spoločný európsky trh, čo by pre nás bola katastrofa."

Oficiálne českí ani zahraniční politici a centrálni bankári o odchode Španielska a Portugalska zatiaľ nehovoria. Ani šéfovia veľkých bánk. Odchod Grécka z eurozóny však nedávno pripustil napríklad český premiér Petr Nečas.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-01 10:05:29 - Feat.: 0 - Title: Prodej Fortuny by se měl vypořádat třetí týden v květnu 02 - Modified: 2005-05-01 10:07:09 - Feat.: 0 - Title: V Paramu Pardubice vybuchla nádrž s asfaltem 03 - Modified: 2005-05-01 20:18:14 - Feat.: 0 - Title: Avíza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:10