StoryEditor

Biznis v obchode? Nájomné sa odrazí od dna

10.01.2010, 10:04
Autor:
TASRTASR
Pokles nájomného v maloobchodných priestoroch v Európe by sa mal dotknúť dna v polovici tohto roka.

Rast najskôr o rok 

Trvalejší rast nájomného sa však neobjaví skôr ako v roku 2011. Na najlepšej ceste k zotaveniu cien sú škandinávske krajiny, ale v tomto smere prostredie podporujúce mierny optimizmus sa dá očakávať aj na Slovensku, v Česku a Poľsku.

Vyplýva to zo správy Hlavné faktory rozvoja maloobchodu v 25 krajinách Európy v roku 2010, ktorú spracovala poradenská spoločnosť pre oblasť realít Cushman & Wakefield (C&W).

Pozitívne mesiace 

"V oblasti prenájmov a investícií do maloobchodných plôch očakávame vo väčšine európskych krajín relatívne pozitívnych 12 mesiacov," konštatoval vedúci oddelenia prieskumu trhu v C&W v Česku a na Slovensku Alexander Rafajlovič.

Podľa správy v európskom mierke je primerané hovoriť o postupnom tlmení poklesu trhu. Ceny nehnuteľností určujú predstavy investorov o návratnosti a výške nájmu. Kľúč k prípadnému rastu ceny projektov tak držia nielen investori, ale nepriamo ho majú v peňaženkách aj spotrebitelia.

Menej projektov 

Jedným z kľúčových faktorov, ktorý bude pravdepodobne podporovať rast hodnoty trhu maloobchodných priestorov, je relatívna (ne)dostupnosť maloobchodných plôch. V ostatných dvoch rokoch pre veľký objem novej výstavby vo väčšine európskych krajín nájomné kleslo. "V tomto ohľade je situácia na Slovensku a v Poľsku o čosi horšia ako v Česku, kde sa až na lokálne výnimky nerealizuje toľko nových projektov, ktoré by mohli vyvolávať tlak na pokles nájomného."

Pokles novej výstavby a dopyt po najatraktívnejších plochách od medzinárodných reťazcov, ktoré chcú prenajímať najprestížnejšie lokality za terajšie relatívne dobré ceny, urýchli podľa prieskumu stabilizáciu nájomného. Jedným z najdôležitejších faktorov pre zotrvanie nájomcu v nákupnom centre je pomer výšky nájomného a tržieb, miera dostupnosti. "Pokles obratov spôsobuje, že majitelia maloobchodných prevádzok sa môžu dostať do ťažkostí pri platení pevne stanoveného nájmu." Profesionálni manažéri tento ukazovateľ sledujú. Dokážu určiť, ako sa ich nájomníkom darí a či sú ich žiadosti o zľavu opodstatnené, alebo je načase ich vystriedať. Situácia majiteľov je však oslabená v prípade, pokiaľ nemajú žiadnu náhradu za nových záujemcov o uvoľnené jednotky.

Rafajlovič upozornil, že na tomto ukazovateli sa prejavilo aj oslabenie kurzu stredoeurópskych mien voči euru, v ktorom sa prevažne nájmy nákupných centier stanovujú. Slovensku sa síce táto situácia vyhla, ale vplyvom silnej meny ho zasiahol rozmach cezhraničnej nákupnej turistiky, čo spôsobilo hlbší prepad tržieb v maloobchodnej sieti.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2024-02-23 14:05:17 - Feat.: - Title: Nastal čas, aby sme zvážili predaj Bory Mall, tvrdí šéf Penta Real Estate pre HN 03 - Modified: 2024-02-01 18:30:21 - Feat.: - Title: „Ešte nie sme v plnej zostave.“ Nový obchodný dom má naštartovať február, privíta Poliakov známych na východe 04 - Modified: 2023-10-27 08:12:50 - Feat.: - Title: V Revúcej vyrastie nové obchodné centrum, poslanci mesta zmeny územného plánu plánu už schválili 05 - Modified: 2023-10-17 12:54:09 - Feat.: - Title: V nákupnom centre v Bratislave vypukol požiar. Ľudí museli evakuovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 16:46