HB ReavisHB Reavis
StoryEditor

Petržalka nesúhlasi so štatútom významnej investície pre HB Reavis, neche prísť o fond rozvoja

04.07.2017, 10:30
Autor:
TASRTASR
Ak podľa HB Reavis nebude žiadosť o významnú investíciu schválená, Bratislava, ale najmä Petržalka, príde o rozsiahle rozvojové projekty.

Starosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan podpísal rozhodnutie miestnych poslancov, ktorí v utorok (27.6.) vyjadrili nesúhlas, aby štát udelil štatút významnej investície súkromnej výstavbe na území mestskej časti. Toto rozhodnutie sa priamo dotýka developera HB Reavis, ktorý požiadal štát o vydanie osvedčenia o významnej investícii pre skupinu projektov v Bratislave, v zóne Nivy a v Petržalke. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.

Bajan svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že zákon umožňuje primátorom a starostom pozastaviť výkon uznesenia zastupiteľstva len ak odporuje zákonu, alebo je pre obec zjavne nevýhodné. "V tomto uznesení nie je ani jeden z týchto dôvodov," spresnil starosta. Petržalka podľa jeho slov víta akúkoľvek investíciu, ktorá pomôže mestskej časti. "Nám však neprislúcha hodnotiť, ktorá z nich je významná. Je to na vláde, ako sa rozhodne," skonštatoval Bajan. Ako podotkol, otázkou je, aby samospráva pri týchto aktivitách nestratila financie týkajúce sa fondu rozvoja.

Petržalskí poslanci vyjadrili nesúhlas s udelením štatútu významnej investície súkromnej výstavbe na území mestskej časti, pretože sa obávajú, že by tak mohla Petržalka prísť o financie z výberu miestneho poplatku za rozvoj. Starostu zastupiteľstvo požiadalo, aby toto stanovisko referoval vláde.

K žiadosti o vydanie štatútu významnej investície by sa mali vyjadriť aj bratislavskí mestskí poslanci, ktorí o to požiadali minulý týždeň primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Poslanci sa tiež obávajú, žeby Bratislava mohla prísť o peniaze z výberu miestneho poplatku za rozvoj. "V zásade sa nebránim tomu, aby sa o tom diskutovalo aj v mestskom zastupiteľstve. Otázka je, kto o tom rozhoduje. V tomto prípade si myslím, že to nie je kompetencia zastupiteľstva, aj keď súhlasím, aby sme sa poradili," povedal Nesrovnal. Odborným útvarom magistrátu už zadal, aby túto žiadosť posúdili. Následne k nej mesto zaujme stanovisko.

HB Reavis pre TASR uviedol, že ak nebude žiadosť o významnú investíciu schválená, Bratislava, ale najmä Petržalka, príde o rozsiahle rozvojové projekty, investície, nové pracovné pozície a posilnenú infraštruktúru. Taktiež tvrdí, že je predčasné špekulovať o výške poplatku za rozvoj, ktorý nie jasne stanovený ani metodikou, ani následnou distribúciou vyzbieraných prostriedkov. Developer deklaruje, že jeho investície do dopravných riešení či infraštruktúry násobkami prekračujú akékoľvek odhady výšky poplatku. Štatút má podľa HB Reavis priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte.

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) pre TASR uviedol, že rozhodnutie o udelení štatútu bude podmienené súhlasom zo strany bratislavského magistrátu, Petržalky a Ružinova. Posudzovanie žiadosti o udelenie významnej investície stále prebieha.

Významná investícia je podľa zákona stavba, na ktorej výstavbu je potrebných najmenej 100 miliónov eur. Je národohospodársky významná alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej 300 nových pracovných miest. Vláda musí o nej rozhodnúť, že jej výstavba je vo verejnom záujme.

01 - Modified: 2024-04-05 12:58:53 - Feat.: - Title: Petržalka vydala na druhé kolo prezidentských volieb rekordný počet hlasovacích preukazov 02 - Modified: 2024-04-04 09:48:35 - Feat.: - Title: VIDEO Petržalka má problém s potkanmi. Pochutnávajú si na smetiach, mestská časť im odkázala, že si majú pomôcť sami 03 - Modified: 2024-03-28 12:08:34 - Feat.: - Title: Električková trať v Petržalke nemusí byť dokončená včas. Hrčka je skeptický 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-07 13:52:19 - Feat.: - Title: Polícia zaistila v Petržalke vyše tisíc kusov nevybuchnutej vojenskej munície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:16