Minister financií Ladislav Kamenický. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kamenického rezort sa nestotožňuje so stanoviskom prezidentky k rozpočtu

01.01.2024, 14:38
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo financií skonštatovalo, že nerozumie, prečo sa prezidentka jednostranne bez akejkoľvek konzultácie s predstaviteľmi rezortu priklonila k stanovisku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Ministerstvo financií víta podpis prezidentky Zuzany Čaputovej pod dôležité zákony, nestotožňuje sa však s jej pripomienkami k štátnemu rozpočtu, pre ktoré hlava štátu zvažuje podanie na Ústavný súd. Stanovisko ministerstva poskytli z tlačového odboru rezortu.

Ministerstvo v stanovisku skonštatovalo, že nerozumie, prečo sa prezidentka jednostranne bez akejkoľvek konzultácie s predstaviteľmi rezortu priklonila k stanovisku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

"A to najmä po oficiálnom tlačovom vyhlásení rezortu financií, v ktorom rezort vyjadruje pochybnosti nad krokmi RRZ, ktoré sa v súčasnosti javia skôr ako politizácia a nie odborný prístup," poznamenalo ministerstvo.

V súvislosti so záverom rady okolo výdavkových limitov rezort poznamenal, že túto problematiku požadoval doriešiť s predstaviteľmi Rady už v júni 2022 počas bývalej vlády.

"Keďže v tom čase a aj teraz je evidentná výrazná disproporcia medzi metodikou RRZ a MF SR," doplnil rezort financií.

Ministerstvo tiež pripomenulo, že na prípravu zákona o štátnom rozpočte malo sedem týždňov, pričom štandardný proces prípravy rozpočtu je podľa jeho slov sedem až deväť mesiacov.

Prezidentka podpísala zákon o štátnom rozpočte v piatok. Zároveň oznámila, že zvažuje podanie na Ústavný súd z hmotnoprávnych aj procesných dôvodov, týkajúcich sa zákona.

Vychádzala aj zo stanoviska RRZ, poukazujúcej na neistotu v prípade súladu schváleného rozpočtu s ústavnými pravidlami rozpočtovej zodpovednosti.

"Otázka, či proces prijímania štátneho rozpočtu môže byť hocijaký alebo musí spĺňať určité legislatívne parametre, ale najmä otázka, či rozpočtová zodpovednosť v ústave má byť rešpektovaná a reálne vynútiteľná voči vláde a parlamentu pri tvorbe rozpočtu, sú podľa prezidentky otázky, ktoré svojím významom ďaleko presahujú štátny rozpočet na jeden konkrétny rok a je dôležité poznať na ne odpovede bez ohľadu na súčasný politický kontext," uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

01 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 02 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 03 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-25 12:55:30 - Feat.: - Title: Bude Fico mobilizovať zdroje z dôchodkových úspor? 05 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:39