​Predseda SaS Richard Sulík. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Richterov syn v Transpetrole a Holjenčík ako čerešnička na torte. Sulík: Niektoré výmeny sú škandalózne

31.12.2023, 10:17
Autor:
TASRTASR

Čerešničkou na torte je podľa Richarda Sulíka vymenovanie Jozefa Holjenčíka za predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Nové vedenie Ministerstva hospodárstva pri cenách plynu a tepla iba skopírovalo nariadenia schválené predošlou vládou, nepríjemným prekvapením bolo povrchné programové vyhlásenie v oblasti hospodárstva a škandalózne sú viaceré personálne výmeny.

Tak zhodnotili prvé týždne pôsobenia novej ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD) jej predchodca Richard Sulík a bývalý štátny tajomník rezortu Karol Galek (obaja SaS).

Opozičným politikom sa nepáči podľa nich málo konkrétna podpora jadrovej energie. 

Nominácie koaličných partnerov

"Prvým nepríjemným prekvapením tejto vlády v oblasti hospodárstva bola povrchnosť obsahu, ktorý mu bol venovaný v rámci programového vyhlásenia. Neponúklo konkrétne riešenia a tam, kde bol aspoň náznak, tak to bolo paradoxne iba v rámci návrhov, ktoré poslanci za ´smerohlas´ v predošlom volebnom období nepodporili," uviedli politici.  

Za škandalózne je treba podľa predsedu SaS Sulíka označiť personálne výmeny, ktoré podľa neho ministerka Saková prenechala čisto na svojich koaličných kolegov.

"Najnovšie sme sa dozvedeli, že členom predstavenstva Transpetrolu sa mal stať okresný predseda Smeru v Nitre Juraj Richter, syn poslanca Smeru Jána Richtera a do vedenia sa dostali aj ďalší ľudia blízki Norbertovi Bödörovi," dodal poslanec. 

Ďalšia diera v rozpočte

Čerešničkou na torte je však podľa Sulíka vymenovanie Jozefa Holjenčíka za predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý podľa neho v minulosti radil vodárenským spoločnostiam, ako umelo ľuďom zvýšiť ceny. Saková po vymenovaní Holjenčíka uviedla, že jeho pochybenia z minulosti eviduje, no každý si podľa nej zaslúži druhú šancu.

Bývalý šéf rezortu hospodárstva kritizoval aj plošné kompenzácie cien energií.

"Medzi naše návrhy, ktoré sme opakovane odporúčali aj vláde, patrili adresnosť pri pomoci s cenami energií, keďže plošnou kompenzáciou sa jej dočká aj občan Kažimír, ktorý si plynom vykuruje doma bazén. A ten ju rozhodne nepotrebuje. Takýmto nesystémovým rozhadzovaním peňazí utŕži štátny rozpočet ďalšiu dieru vo výške viac ako 1,2 miliardy eur," upozornil Sulík.

Dodal, že energie budú síce dotované pre všetky domácnosti, no na druhej strane sa na to tí istí ľudia budú musieť poskladať prostredníctvom zvýšených daní. 

01 - Modified: 2024-04-25 15:11:42 - Feat.: - Title: Spoločnosť Winkelmann od štátu kupuje pozemky v priemyselnom parku, postaví tam závod 02 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 03 - Modified: 2024-04-22 10:51:09 - Feat.: - Title: Sú dôležitejší podnikatelia alebo stranícke tričká? Koalícia má šancu na reparát 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:00