Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci z OĽANO chcú zrýchliť plnenie plánu obnovy, navrhujú viaceré zmeny. Reagujú na skúsenosti z praxe

09.03.2023, 15:05
Autor:
TASRTASR

Z praxe podľa skupiny poslancov z hnutia OĽANO vyplynula potreba explicitného vyjadrenia kompetencie vlády schvaľovať materiály súvisiace s realizáciou plánu obnovy.

Zabezpečiť bezproblémové a včasné plnenie úloh jednotlivých subjektov zapojených do vykonávania Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky je cieľom návrhu novely zákona o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti. Do Národnej rady ho predložila skupina poslancov hnutia OĽANO.

Návrh podľa nich reaguje na poznatky a skúsenosti z doterajšieho vykonávania plánu obnovy. "Navrhovaným zákonom sa rovnako majú prijať vhodné kroky na odvrátenie rizika vzniku značných hospodárskych škôd, ku ktorým môže dôjsť, ak by sa míľniky a ciele Plánu obnovy neplnili v stanovenom rozsahu, kvalite a termíne," vysvetlili predkladatelia v dôvodovej správe.

Kompetencie vlády

Z praxe podľa nich vyplynula potreba explicitného vyjadrenia kompetencie vlády schvaľovať materiály súvisiace s realizáciou plánu obnovy. Novela má tiež upraviť spôsob vyhlasovania výziev s využitím informačného systému plánu obnovy (ISPO).

"Oproti doterajšiemu zneniu sa výzva vyhlasuje jej zverejnením v ISPO. Upravuje sa rovnako povinnosť vykonávateľa  zverejniť informáciu o vyhlásení výzvy a príslušný odkaz na výzvu na svojom webovom sídle," priblížili poslanci.

image

Ťažia z plánu obnovy len súkromné nemocnice? Väčšina patrí župám a štátu

V prípade zmeny výzvy sa má umožniť vykonávateľovi vyzvať záujemcov, ktorí už predložili žiadosť o prostriedky, na doplnenie žiadosti. Dodatočná zmena výzvy však nemôže spôsobiť zmenu vo výsledku posudzovania už predložených žiadostí o prostriedky z plánu obnovy.

Podľa doterajšej právnej úpravy mal vykonávateľ povinnosť vyzvať žiadateľa na doplnenie žiadosti o prostriedky v prípade, ak žiadosť nebola úplná. To sa má zmeniť, cieľom je zrýchlenie implementačného procesu. Vykonávateľ by tak bol oprávnený posúdiť neúplnú žiadosť o prostriedky hneď ako neúspešnú.

Nové možnosti

Poslanci navrhujú doplniť do zákona možnosť nevytvárať poradie žiadostí o prostriedky v prípade, ak finančná alokácia určená na danú výzvu prevyšuje sumu prostriedkov požadovanú žiadateľmi. Takisto má pribudnúť možnosť posúdiť žiadosť aj v rámci inej výzvy ako tej, na základe ktorej bola predložená.

image

Hegerov štátny tajomník pre HN: Rozpočet pre novú vládu bude v dvoch scenároch. No jeden hraničí s realitou

"Ide o žiadosti o prostriedky, ktoré v predchádzajúcich výzvach splnili podmienky poskytnutia prostriedkov mechanizmu, avšak z dôvodu nedostatočnej alokácie im nebolo možné prostriedky mechanizmu poskytnúť. Môže ísť taktiež o žiadosti o prostriedky predložené v rámci výzvy, ktorá bola zrušená," priblížili predkladatelia. Cieľom je predísť administratívnej záťaži na strane žiadateľa.

Návrh prináša aj úpravu spôsobu vysporiadania finančnej opravy voči vykonávateľovi. Má sa tak zabezpečiť, že opravou nebudú dotknuté iné opatrenia plánu obnovy, za ktoré zodpovedá tento vykonávateľ. Finančná oprava sa vysporiada z rozpočtových prostriedkov v kapitole vykonávateľa. Predkladatelia navrhujú účinnosť novely od 1. júna 2023.

01 - Modified: 2023-03-10 22:48:27 - Feat.: 1 - Title: Hegerov štátny tajomník pre HN: Budúcej vláde navrhneme škrty. No jeden scenár už hraničí s realitou 02 - Modified: 2023-03-08 16:10:37 - Feat.: 1 - Title: Heger sa v Bratislave stretol s holandským kráľovským párom, ocenil vzťahy medzi krajinami 03 - Modified: 2023-03-08 15:47:08 - Feat.: 0 - Title: Novým štátnym tajomníkom rezortu zdravotníctva bude Michal Palkovič, nahradí Róberta Babeľu 04 - Modified: 2023-03-08 14:23:21 - Feat.: 0 - Title: Tieto kraje vyzývajú zverejniť termín, keď bude jasné, či sa Rázsochy stihnú
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:10