Študenti, absolventiReuters
StoryEditor

Hospodárska a sociálna stabilita štátu v ohrození. Odchod mladých do cudziny je alarmujúci

09.05.2017, 14:00
Autor:
ČTKČTK
Podľa rektora STU Roberta Redhammera Slovensko nesmie šetriť na školstve, naopak musí investovať do mládeže a bojovať o talenty.

Na vysoký počet slovenských maturantov, ktorí odchádzajú študovať na vysoké školy do zahraničia, hlavne do Česka, a nevracajú sa už späť do vlasti, upozornil rektor bratislavskej Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer. Tento vývoj podľa neho ohrozuje hospodársku a sociálnu stabilitu Slovenska.

"To, že mladí ľudia študujú v zahraničí, ešte samo o sebe nie je problém. Problémom je, že zahraniční absolventi sa späť na Slovensko už nevracajú. Počas vysokoškolského štúdia získavajú osobné väzby na prostredie, v ktorom päť či viac rokov študujú. Pretože sú skutočne dobrí a aktívni, získavajú pracovné ponuky neraz už počas štúdia," napísal Redhammer na svojom blogu. Príspevok zverejnil v čase, keď odborníci diskutujú o reforme školstva.

Rektor uviedol, že v predchádzajúcom akademickom roku študovalo na českých vysokých školách 22 200 Slovákov. Podľa neho až šestina (vyše 16 percent) slovenských vysokoškolákov po maturite študuje v ČR, zatiaľ čo v roku 2000 tento podiel dosiahol len troch percent. "Nárast odchodov prvákov do ČR je, žiaľ, dlhodobým trendom. Ale v posledných rokoch sa začína opäť zrýchľovať," uviedol rektor.

Redhammer varoval pred negatívnymi dôsledkami odchodu mladých ľudí do cudziny, bez toho aby sa po štúdiách vrátili do krajiny. "Jedným zo spôsobov, ako vyspelé krajiny bojujú s negatívnymi dôsledkami demografického poklesu, je 'dovoz' ekonomicky zdatných ľudí do krajiny. Ideálne vysoko vzdelaných s kompatibilnými kultúrnymi hodnotami, ktoré nie sú militantné, nevyvolávajú nepokoje, pracujú s vysokou pridanou hodnotou, najlepšie s vysokým zdanením miezd, a teda vysokým príspevkom do štátneho rozpočtu," uviedol. Dodal, že práve štúdium je možnosťou, ako krajiny môžu prilákať spomínané skupiny ľudí.

Niektorí odborníci už v minulosti upozornili, že v medzinárodnom porovnaní slovenské školstvo upadá a že sa tiež zhoršujú výsledky žiakov. Prinútiť vládu k výraznejšiemu zvýšeniu balíku peňazí vynakladaných na vzdelávanie a na platy zamestnancov v školstve sa štrajkmi neúspešne pokúšali v minulosti najmä učitelia základných a stredných škôl.

01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-16 12:36:26 - Feat.: - Title: STU boduje na plnej čiare. Jej fakulta je pre stredoškolákov opäť jednou z najžiadanejších na Slovensku 05 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:11