Reuters
StoryEditor

Petroštáty držia slovo. Ťažobnú dohodu plnia na viac ako 100 percent

12.04.2017, 17:20
Autor:
ČTKČTK
Ropné krajiny sa dohodli na znížení ťažby už koncom novembra.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v marci pokračovala v znižovaní ťažby a jej ťažba klesla viac, než kartel sľúbil. Dohodu o znížení produkcie, ktorú OPEC schválil koncom minulého roka, už plní na 104 percent.

Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje zverejnené kartelom. OPEC však tiež čaká v tomto roku vyššie dodávky z krajín, ktoré nie sú členmi kartelu, pretože rast cien ropy povzbudzuje ku zvyšovaniu ťažby amerických ťažiarov z bridlíc.

Saudi znížili viac

Členovia OPEC sa koncom novembra dohodli, že od 1. januára znížia ťažbu o 1,2 milióna barelov denne, aby obmedzili nadbytočné dodávky na trh a podporili cenu suroviny. Je to prvá dohoda o znížení ťažby za osem rokov. K dohode o znížení produkcie sa pripojili aj niektoré popredné ťažobné krajiny mimo OPEC, napríklad Rusko.

Dodávky ropy z 11 členských krajín, ktoré súhlasili so znížením ťažby, sa v marci znížili na 29,761 milióna barelov denne z februárových 29,87 milióna barelov. V porovnaní s októbrom, ku ktorému sa podľa dohody vzťahuje sľúbené obmedzenie ťažby, už kartel produkciu obmedzil o takmer 1,21 milióna barelov denne. Vrátane Nigérie a Líbye ťažba kartelu klesla v marci o 150-tisíc barelov denne na 31,93 milióna barelov. Najväčší podiel na poklese má Saudská Arábia, ktorá obmedzila svoju ťažbu viac, než k čomu sa zaviazala.

Zásoby klesli

OPEC je tiež optimistický k výhľadu dopytu po rope. "Napriek niektorým rizikám poklesu, zostávame optimistickí vo všeobecnom očakávaní rastu dopytu po ropných produktoch v nadchádzajúcich mesiacoch," uvádza sa v pravidelnej mesačnej správe OPEC. Kartel dodal, že stabilitu na trhu by malo podporiť obnovenie činností niektorých rafinérií po sezónnej údržbe, zdravý dopyt a plnenie sľúbeného obmedzenia ťažby v členských i nečlenských krajinách OPEC.

OPEC tiež uviedol, že zásoby ropy v priemyselných krajinách vo februári klesli, čo je priaznivá správa pre budúci vývoj cien ropy a stabilizáciu ropného trhu. Aj napriek poklesu sú však zásoby stále 268 miliónov barelov nad päťročným priemerom.

USA sa k dohode nepripojili

Kartel však revidoval odhad rastu ponuky od producentov mimo kartel v tomto roku na 580-tisíc barelov denne. Dôvodom je oživenie ťažby v USA. Pokles ťažby v ďalších krajinách podporil ceny ropy, čo využívajú ťažiari z bridlíc v USA k obnoveniu ťažby. USA sa k dohode o znížení ťažby nepripojili.

OPEC teraz zvažuje, či predĺži súčasne obmedzenie ťažby aj do druhej polovice roka. Prikláňa sa k tomu väčšina členov, vrátane Saudskej Arábie a Kuvajtu, a súhlasia s tým aj krajiny, ktoré nie sú členmi kartelu, povedal minulý mesiac zdroj z OPEC agentúre Reuters. Najbližšie zasadnutie kartelu, na ktorom sa bude rozhodovať o ťažbe, sa uskutoční 25. mája.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 05 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:24