HN/ Peter Mayer
StoryEditor

RegioJet reaguje na predražené wi-fi: Môže ísť o cielené tunelovanie štátu

25.01.2017, 14:36
Autor:
lmlm

Štátna železničná spoločnosť ZSSK je pod paľbou kritiky. Ide o zákazku na wi-fi vo vlakoch, ktorá je podľa analytikov je predražená.

Štát za pripojenie vo vlakoch zaplatí celkovo 408-tisíc eur bez DPH. Informoval portál zive.sk.

20-tisíc za vozeň

Podľa portálu je cena za jeden vozeň 20-tisíc eur.

Túto zákazku dostala spoločnosť WDS Solution, ktorá technológiu od firmy Huawei namontuje do 20 vozňov v rámci pilotného projektu.

Zákazka je predražená. Nebol dôvod na zmenu technológie, pretože cestujúcim je úplne jedno, na akej technológii wi-fi ide, podstatné je, že sa pripoja,“ tvrdí šéf Inštitútu pre politiku a hospodárstvo Ondrej Matej. 

Hovorca spoločnosti Tomáš Kováč pre aktuality.sk povedal, že tam prebehla súťaž medzi tromi súťažiacimi formou prieskumu trhu.  

Kritika od RegioJetu  

Súkromný dopravca RegioJet, ktorý k 1. februáru odchádza po spore so štátom z trate Bratislava - Košice tvrdí, že cena inštalácie je päťnásobne vyššia, akú využíva český dopravca.

Celá zákazka a aj spôsob výberu realizátora má celý rad znakov cieleného tunelovania Železničnej spoločnosti Slovensko. ZSSK takto môže plytvať peniazmi štátu a daňových poplatníkov a to len preto, že má so štátom uzavretý taký zmluvný vzťah, ktorý jej garantuje úhradu akejkoľvek straty," píše RegioJet vo svojej reakcii.

RegioJet dodáva, že „takýto postup ZSSK vo veci zadania inštalácie predraženej wifi poškodzuje štát a aj daňových poplatníkov. Takýto postup je možný len u štátneho molochu, ktorého ochranu opakovane presadzuje predseda parlamentu a SNS Andrej Danko."

„Dokázateľná nepravda“

Ku kritike zo strany RegioJetu poskytla ZSSK stanovisko

Skoro v každej vete, v ktorej nás konkurent spomenie, je dokázateľná nepravda, ktorou sa domáha mediálnej pozornosti, preto na vyjadrenia nášho konkurenta reagovať nebudeme.  Za naším výberom Wi-Fi riešenia aj cenou pre vozne nasadené na medzinárodných tratiach si stojíme a sme pripravení to preukázať technickými parametrami zariadení, ktoré sme v súťaži požadovali dodať.  Model, ktorý sa v týchto dňoch montuje do našich vozňov bol svetovej verejnosti predstavený len na konci októbra 2016," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol hovoroca spoločnosti Tomáš Kováč.  

01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 05 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:28