StoryEditor

Zákon o elektronických komunikáciách

26.11.2002, 23:00

Výraznejšia finančná podpora informatizácii Slovenska zo strany štátu by mala podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR Branislava Opaterného prísť v roku 2004. "Našou snahou je, aby sa v štátnom rozpočte na rok 2004 prejavilo, že štát kladie dôraz na informatizáciu," uviedol štátny tajomník. Ako dodal, rezort dopravy chce presadiť v parlamente prijatie návrhu zákona o elektronických komunikáciách v 1. štvrťroku 2003. Ten by mal nahradiť súčasný zákon o telekomunikáciách, pričom -- ako doslova uviedol B. Opaterný -- zákon o elektronických komunikáciách sa nevytvára a nebude vytvárať preto, aby vyhovoval ktorejkoľvek záujmovej skupine. "Liberalizácia sa nebude riadiť ani podľa Asociácie telekomunikačných operátorov, ani podľa Slovenských telekomunikácií. Treba vytvoriť také legislatívne prostredie, ktoré bude podporovať rozvoj elektronických komunikácií a umožní širokej vrstve obyvateľov prístup k nim, a zároveň bude spĺňať požiadavky a štandardy Európskej únie."
Medzinárodné sympózium ITAPA 2002, ktoré sa venovalo informatizácii verejnej správy, dospelo k záveru, že v SR treba posilniť inštitucionálne základne na vládnej i parlamentnej úrovni, spoluprácu štátnych inštitúcií, ale aj spoluprácu komerčných firiem a akademickej sféry. Podľa programovej riaditeľky ITAPA 2002 Dariny Mrvovej má vláda SR v súčasnosti vybudované iba základy informačnej stratégie, ktoré nie sú dotiahnuté do konca. Projekt ITAPA je alternatívou, ktorá pomáha rýchlejšiemu napredovaniu v tejto oblasti tým, že vytvára priestor na výmenu skúseností medzi odborníkmi verejnej správy, akademickej obce a komerčnej sféry v oblasti informatizácie verejnej správy.
Podľa výkonného riaditeľa projektu ITAPA Michala Ivantyšyna je hlavnou ambíciou tohto podujatia prispieť k formovaniu celkovej politiky informatizácie Slovenska s cieľom spojiť kľúčových hráčov pri zavádzaní informačných technológií (IT) do verejnej správy. "ITAPA splní svoj cieľ, ak sa na nej budú stretávať predstavitelia štátu a expertov z oblasti IT a spoločne budú viesť diskusiu o ďalšom smerovaní informatizácie Slovenska," vyhlásil M. Ivantyšyn. Štátny tajomník B. Opaterný vidí úlohu inštitúcií typu ITAPA predovšetkým v tom, že vytvárajú priestor na výmenu názorov a skúseností, a to aj na medzinárodnej úrovni, a zároveň pomáhajú aj pri vytváraní rôznych projektov, napríklad v oblasti štátnej alebo verejnej správy, či už ideovo alebo aj personálne. "V súčasnosti neexistuje žiadna forma oficiálnej spolupráce MDPT SR s podobnými inštitúciami už len preto, že informatika zatiaľ nie je v kompetencii tohto ministerstva," dodal. "Budúcnosť ukáže, aká forma spolupráce bude pre obe strany najvýhodnejšia."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:30