StoryEditor

Na Slovensku zamrzli, v Londýne rozbiehajú biznis

14.10.2014, 00:00
Kým na Slovensku známej developerskej firme projekty stoja, v Anglicku plánujú postaviť kancelársku budovu.

V priebehu jedného roka hneď dve akvizície v meste, ktoré je mekkou európskeho realitného biznisu. Reč je o Londýne a slovenskej firme HB Reavis. Ide o developerskú spoločnosť, ktorej väčšinovým majiteľom je veľkopodnikateľ Ivan Chrenko. Po tom, čo HB Reavis v decembri 2013 kúpila v Londýne budovu s pozemkami na King William Street za 75 miliónov eur, dnes si do portfólia zaradí aj stavbu na 20 Farringdon Street v londýnskom Midtowne. „To je pozemok, ktorý získal stavebné povolenie na kancelársku budovu a nachádza sa v lokalite s vysokým dopytom nájomcov a rekordne vysokou mierou obsadenosti,“ vraví Tomáš Jurdák, riaditeľ HB Reavis Veľká Británia.

Zaujímavé výnosy

Hoci Slováci nekonkretizovali sumu, za akú nehnuteľnosť s pozemkami kúpili, aj v tomto prípade ide určite o desiatky miliónov eur. Okrem iného aj vzhľadom na lokalitu, ktorá je podľa prezidentky Asociácie realitných maklérov a riaditeľky realitnej kancelárie Bond Reality Daniely Rážovej jednou z najprestížnejších. Atraktivitu miesta znásobuje fakt, že v blízkosti 20 Farringdon Street bude do štyroch rokov dokončená nová stanica Crossrail.

Ako sa zhodujú odborníci, zo strany HB Reavis ide o dobrý ťah. Stojí za tým viac dôvodov. Tým prvým je fakt, že je tu transparentné právne prostredie. Inými slovami – pokiaľ pozemok získa napríklad stavebné povolenie, nehrozí, že oň príde. „Zaujímavé sú tu aj výnosy. Tie sú podstatne vyššie ako v regióne strednej a východnej Európy. Na druhej strane však i náklady na výstavbu projektu sú podstatne vyššie. A rovnako je tu aj väčšia konkurencia,“ poukazuje expert na realitný trh Alexander Rafajlovič zo spoločnosti Cushman & Wakefield pre Českú republiku a Slovensko. Ako ďalej dodáva, HB Reavis sa takto prezentuje pred oveľa širším publikom než v strednej Európe:„Londýn je jednoznačne prvou voľbou pre investorov z Ázie a Blízkeho východu.“

Twin City stojí už šesť rokov

HB Reavis v decembri 2013 získala budovu King William Street, ktorá pre ňu znamenala zároveň expanziu na tento trh. Aktuálne sa na tomto mieste nachádza prázdny deväťposchodový objekt, ktorý nahradí 12-poschodová administratívna budova. Tá má stáť do konca roku 2017.

Zaujímavosťou je, že kým HB Reavis v Londýne stavia vo veľkom, na Slovensku jej stojí jeden z kľúčových projektov. Tým je bratislavský megakomplex Twin City, čo je polyfunkčný projekt za stovky miliónov eur, ktorý sa mal začať realizovať už v roku 2008. Pozastavila ho však kríza a dodnes sa s ním nehýbe. HB Reavis ho medzičasom stihla viackrát upraviť – prestala tu napríklad počítať s hotelom, ale aj s bytmi. Firma sa vyjadrila, že viac verí kanceláriám. Rovnako je to i pri Londýne, kde v prvom i druhom prípade stavia na administratívne budovy.

Naši developeri sú v celej Európe

Praha, Varšava, Moskva i Londýn. Slovenským developerom sa stalo Slovensko primalým, a tak sa pred pár rokmi rozhodli, že skúsia šťastie vo významných svetových metropolách. Najaktívnejšia je v tomto smere skupina HB Reavis, ktorá stavila najmä na poľský trh. Rozostavaných má na ňom v súčasnosti päť veľkých projektov. Medzi inými aj úplne novú vlakovú stanicu na západe Varšavy, na ktorej pracuje spolu s poľskými železnicami. V Prahe v tomto roku odštartovala výstavbu svojho tretieho projektu Metronum. Firma koncom minulého roka vstúpila aj na britský trh. V centre Londýna stavia 9-podlažnú administratívnu budovu. Investičná skupina J&T Real Estate má zas veľké plány na ruskom realitnom trhu. V tomto roku tam ukončila 30-miliónovú rekonštrukciu päťhviezdičkového hotela Baltschug Kempinski. Ich ďalšie plány v tejto krajine sú spojené s výstavbou bytov a kancelárií. Finančníci z Penty sústreďujú svoje developerské aktivity v zahraničí do Českej republiky. Na pražskom Florenci len v minulom roku dokončili projekt Florentinum.

01 - Modified: 2006-11-16 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polícia obvinila Ernesta V. a Ladislava R. z vydierania
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 04 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 05 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:49