StoryEditor

Do ulíc vyšli tisícky Košičanov. Pre lepší plat

27.11.2014, 18:17
Firmy nesúhlasia s požiadavkami odborárov, ktoré chcú okrem vyššej mzdy skrátiť napríklad aj pracovný čas.

Dve tisícky Slovákov. Toľko Košičanov vyšlo do ulíc, a pritom mali jednoznačný cieľ – zvýšenie platu o 30 eur, skrátenie pracovného času či lepšie podmienky pre zamestnancov v priemysle. Toto sú totiž požiadavky, ktoré má na našich 400 podnikov najväčší odborový zväz na Slovensku KOVO.

A keďže k dohode s časťou spoločností po prvých kolách vyjednávaní nedošlo, odborári zorganizovali pochod. „Na Slovensku mzdy rastú pomalšie, ako by vzhľadom na rast produktivity práce mohli. Práve tento fakt nám vytvára priestor na to, aby sme požadovali razantnejšie zvýšenie miezd,“ vysvetľuje podpredsedníčka odborárov Monika Benedeková.

Len na spresnenie – celkovo ide teda o 400 firiem, ktoré zamestnávajú desaťtisíce ľudí a ktoré pôsobia v strojárskom, hutníckom, elektrotechnickom biznise, ako aj v doprave a službách. A hoci platy sú pre OZ KOVO s najväčšou pravdepodobnosťou prioritou, odborári chcú okrem iného dosiahnuť aj to, aby mal pracovný týždeň v týchto odvetviach 37,5 hodiny.

Vo vyjednávaní
Košice si odborári pre pochod nevybrali náhodne. Práve tu totiž sídli najväčší slovenský súkromný zamestnávateľ – hutnícky podnik U.S. Steel a práve tu v týchto dňoch prebieha vyjednávanie o budúcej kolektívnej zmluve. „S odbormi sme sa dohodli, že počas rokovania nebudeme informovať o jednotlivých častiach kolektívnej zmluvy ani o špecifických bodoch vyjednávania,“ povedal pre HN Juraj Bača, hovorca spoločnosti. Podľa Benedekovej však za tým stojí to, že U.S. Steel trvá na nulovom zvýšení miezd.

Podľa predstaviteľov Odborového zväzu k dohode zatiaľ neprišlo, pretože zamestnávatelia trvajú na nulovom zvýšení miezd. Do Košíc na verejné zhromaždenie sa odhodlali preto, aby naše spoločnosti presvedčili, že za nimi stoja aj ľudia a zamestnanci.

Štrajky môžu pokračovať
S odborármi v otázke kolektívnej zmluvy rokuje aj Zväz strojárskeho priemyslu Slovenskej republiky. „Vyjednávania zatiaľ nepriniesli výsledok, ktorý by bol prijateľný pre obe strany. Z toho dôvodu je naplánované ďalšie kolo vyjednávania na budúci týždeň,“ povedal Michal Križan zo Zväzu strojárskeho priemyslu SR. Ako však podotkol, v súvislosti s pretrvávajúcou defláciou sa očakáva medziročný nárast reálnych miezd o tri či štyri percentá:

A to predstavuje splnenie požiadaviek odborov.“ Pokiaľ by sa však odbory nedohodli na podpise kolektívnej zmluvy so zamestnávateľmi a tí by trvali na svojich návrhoch, pochody môžu pokračovať. „Sme pripravení aj na to, že pôjdeme od tejto akcie pochodu cez akcie pred podnikmi až cez štrajkové pohotovosti v jednotlivých podnikoch či generálny štrajk v rámci celého odvetvia,“ uzatvára Benedeková.

01 - Modified: 2007-01-09 12:25:00 - Feat.: 0 - Title: Skorumpovaného policajta odsúdil senát na sedem rokov
01 - Modified: 2024-04-28 09:59:00 - Feat.: - Title: Legendárnu spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky 02 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 04 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:49