StoryEditor

Hlavná stanica nám kazí biznis. Najmä s Rakúskom

23.10.2013, 12:49
Kvôli hanbe Bratislavy strácame turistov z okolitých krajín, tvrdia sprievodcovia.

Hlavná stanica nie je problém len samotnej Bratislavy, je to problém celého Slovenska. Pre HN to tvrdia turistickí sprievodcovia. Budova v dezolátnom stave má totiž dosahy aj na atraktivitu krajiny pre cudzincov. Niektoré kooperačné turistické projekty dokonca ohrozila. V rámci jedného z nich - kooperačného projektu s rakúskymi železnicami sprievodcovia zaznamenali pokles záujmu rakúskych turistov o metropolu Slovenska, ale aj ďalšie vzdialenejšie mestá.

Ohrozená spolupráca s Rakúšanmi
Ako hovoria sprievodcovia, ktorým kvôli tomu klesajú tržby, keď turisti vidia železničnú stanicu v Bratislave, na východ ani nepokračujú.

„Často sa stretávam so zahraničnými turistami, ktorí k nám prišli vlakom, priamo na hlavnej stanici. Z toho, čo tu uvidia sú riadne zarazení. Celkovo neútulný vzhľad budovy ešte ako tak  prehliadnu, no to čo ich až desí je záplava asociálov v okolí stanice,  a často aj v jej interiéroch, močom páchnuca zastávka autobusov a trolejbusov, halda odpadkov a brloh bezdomovcov na niekdajšom obratisku električiek,“ opisuje HN sprievodca Slovenskej spoločnosti sprievodcov cestovného ruchu Marián Bilačič.


 


Prečítajte si aj: Bratislava sa zbaví svojej hanby. Takto vyzerá stanica teraz


Negatívna reklama na internete
Jedna zo vstupných brán na  Slovensko podľa neho odrádza od návštevy hlavného mesta. Problémom je aj chýra, ktorá sa kvôli zlému renomé stanice šíri medzi Rakúšanmi. Turisti sa s dojmami podeľujú na sociálnych sieťach a Slovensko ,zviditeľňujú". Preto je Biľačič nadšený z chystanej rekonštrukcie. Kvôli neatraktivite Bratislavy už v minulosti zrušili niekoľko vlakových spojov do hlavného mesta.

Pokles návštevnosti kazil aj projekt v rámci ktorého rakúske železnice zvýhodnene vozia rakúskych turistov na Slovensko. „Rekonštrukcia je určite dobrá správa. Je však potrebné uvedomiť si, že ruch počas stavebných prác spôsobí na pár rokov aj celú radu obmedzení a ani tie územiu veľmi neprospejú,“ varuje na záver Biľačič.

01 - Modified: 2005-08-04 09:10:00 - Feat.: 0 - Title: Bezdomovci zbierajú podpisy proti prijatiu novely zákona o priestupkoch
01 - Modified: 2023-11-29 10:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Bratislava môže len ticho závidieť. Praha dostane nádhernú prístavbu vlakovej stanice aj unikátnu lanovku 02 - Modified: 2023-11-03 15:03:52 - Feat.: - Title: Opacha, ktorá straší už dekády. Hlavná stanica v Bratislave nestíha, otázka znie: zbúrať, alebo prerobiť? 03 - Modified: 2023-10-30 09:30:49 - Feat.: - Title: Na bratislavskej stanici posprejoval neznámy páchateľ viacero vozňov 04 - Modified: 2023-09-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Starosta Vajnôr o obavách z migrantov: Stretávať skupiny neznámych ľudí v uliciach a parkoch nebývalo zvykom 05 - Modified: 2023-07-28 08:02:19 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia na stanici vo Vinohradoch. Niektoré vlaky z Trnavy budú odklonené
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:05