StoryEditor

Jahnátek ustupuje kritike farmárov

09.02.2014, 23:00
Roľníci, ktorí nechovajú žiadne zvieratá, by mali aj naďalej dostávať kompenzačné platby za farmárčenie na menej úrodnej pôde.

Podľa informácií HN z prostredia rezortu pôdohospodárstva sa už v súčasnosti neuvažuje o pôvodnom návrhu, ktorý podmieňoval jej výplatu zaťažením ornej pôdy istým počtom hospodárskych zvierat. Napriek tomuto ústupku by však mali pestovatelia dostávať nižšie kompenzačné platby (tzv. LFA platby) ako chovatelia. Ich výšku momentálne prepočítavajú.

Byť chovateľom nie je ľahké

Zástupcovia poľnohospodárov si takýto kompromis vedia v princípe predstaviť. „Nejaká motivácia by nemusela byť zlá,“ tvrdí hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Na druhej strane však pripomína, že LFA platby majú v prvom rade vyrovnávať nižšie výnosy spôsobené nižšou úrodnosťou pôd a klimatickými podmienkami, nie vyššie náklady spojené so živočíšnou výrobou. To je úloha iných poľnohospodárskych platieb.

Novinka môže byť napriek tomu dobrou správou pre takmer tritisíc farmárov, ktorí sa doteraz venovali iba rastlinnej výrobe. Jedným z nich je aj samostatne hospodáriaci roľník Miroslav Boroš z Nižného Kručova, ktorý vlastní 60 hektárov pôdy. Pôvodný návrh vnímal veľmi skepticky. Ročnú kompenzáciu 4500 eur by totiž získal iba v prípade, ak by si zaobstaral 15 kráv alebo 320 oviec. Okrem toho by však potreboval nakúpiť aj pasienky a vybudovať maštaľ. Zároveň by musel zamestnať niekoľko nových ľudí. Len jednorazové náklady by ho tak vyšli na niekoľko desiatok tisíc eur. „Živočíšna výroba, to je dlhodobý cyklus,“ pripomína Boroš. Jeho príklad zároveň poukazuje na to, že samotná vôľa venovať sa živočíšnej výrobe niekedy nestačí. „S radosťou by som sa venoval živočíšnej výrobe, tam, kde sú vybudované maštale, však nemáme prístup a k novej pôde sa nedostanem.“

„Bioplynkári“ musia chovať

Aj z týchto dôvodov sa pôvodný návrh u farmárov stretol s veľkou kritikou. Počas svojich minuloročných stretnutí s farmármi v Košiciach a Banskej Bystrici si ju musel viackrát vypočuť aj samotný minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

„Nestíham sledovať ako minister mení svoje názory. Káže to, čo chcú ľudia počuť,“ komentuje najnovší návrh Jahnátkov predchodca v rezorte Zsolt Simon (Most-Híd). Podľa neho by malo ministerstvo podmieniť vyplácanie LFA platieb chovom zvierat najmä pri trvalých trávnatých porastoch a pôde, na ktorej sa pestujú krmoviny. Mnoho farmárov totiž podľa Simona pestuje kukuricu na iné než kŕmne účely. „Považujem za choré, ak farmári, ktorí dávajú kukuricu do bioplynových staníc, dostávajú LFA platby a zároveň aj dotácie na vyrobenú energiu od regulačného úradu. Ten navyše nezohľadňuje tieto platby pri určovaní výkupných cien.“ To sa v konečnom dôsledku odráža vo vyšších cenách energií.

Čo sú LFA platby

ide o kompenzácie pre farmárov v znevýhodnených oblastiach

poberá ich viac ako 5-tisíc farmárov na Slovensku

približne 2900 poberateľov sa venuje iba živočíšnej výrobe

priemerná výška platby je 72 eur za hektár

v znevýhodnených oblastiach sa nachádza polovica poľnohospodárskej pôdy

01 - Modified: 2006-01-16 07:41:48 - Feat.: 0 - Title: Kampaň po slovensky: opozícia ide po ministroch
01 - Modified: 2024-05-01 18:01:30 - Feat.: - Title: Farmárom na juhu Slovenska hrozí konkurz. Zamestnávajú desiatky ľudí 02 - Modified: 2024-05-01 22:01:27 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Agrodivízia známeho finančníka hlási miliónovú investíciu do centového biznisu 03 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 04 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 05 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:40