StoryEditor

Fico ide do boja o 2. pilier. Pošle ľuďom hromadné listy

03.02.2015, 23:00
Sporitelia dostanú zásielku od štátu, podľa ktorej sa majú rozhodnúť.

„Chceme ľuďom pomôcť, aby sa správne rozhodli, či ostať v druhom pilieri alebo vystúpiť,“ vyhlásil minister práce Ján Richter (Smer–SD) pred dvomi týždňami. Stalo sa tak hneď potom, ako oznámil už štvrté otvorenie systému súkromného sporenia na dôchodok.

A Richter nezostal len pri sľuboch. Rezort práce plánuje najnovšie rozosielaťlistsporiteľom, vďaka ktorému sa majú rozhodnúť, či sa im súkromné sporenie oplatí alebo nie. Jeho súčasťou budú modelové príklady, vďaka ktorým si sporitelia aspoň približne vypočítajú výšku svojej súkromnej penzie.

Listbude v najbližších týždňoch posielať buď ministerstvo alebo Sociálna poisťovňa a dostanú ho všetci sporitelia. Zo systému potom môžu vystúpiť od polovice marca do polovice júna.

Listy nie sú novinka

Čo ďalšie sa z listu ľudia dozvedia nateraz nie je známe. Ministerstvo totiž na jeho finálnej podobe ešte stále pracuje. Nie je to však prvýkrát, čo štát podobným spôsobom komunikuje so sporiteľmi v druhom pilieri. V minulosti Sociálna poisťovňa adresovala poštou aj výzvy, aby ľudia zo systému odišli a previedli svoje peniaze k nej.


Čítajte viac: Otváranie súkromného sporenia vždy sprevádzali listy


Okrem modelových prepočtov by tedalistmohol obsahovať aj žiadosť o vystúpenie zo systému a tiež obálku s adresou Sociálnej poisťovne, ktorá „odídencov“ eviduje. Presne tak vyzerala zásielka, ktorú sporitelia dostali pred približne piatimi rokmi pri druhom otvorení druhého piliera.

Obsah obálky bude rozhodovať aj o sume, ktorú štát za túto informačnú kampaň zaplatí. „Cena bude závisieť od rozsahu zásielky,“ tvrdí hovorca rezortu finacnií Michal Stuška. Ak by štát posielal len štandardné listy s hmotnosťou do 50 gramov, zaplatil by Slovenskej pošte približne 650-tisíc eur. V súčasnosti si totiž pošta za klasicky poslaný dopis, teda bez hromadných zliav, pýta 0,45 eura.

Päť rokov do penzie? Vystúp

Poštu v minulosti využívali aj dôchodkové správcovské spoločnosti. Ľuďom posielali letáky, v ktorých vysvetľovali, prečo je súkromné sporenie dôležité. Či tak urobia aj pri štvrtom otvorení piliera je nateraz otázne. Podľa riaditeľa Asociácie DSS Stanislava Žofčáka to, či podniknú ďalšie kroky, bude závisieť najmä od toho, aké informácie vláda vo svojom posolstve sporiteľom pošle.

Štát a DSS-ky v súčasnosti nie sú jediné, ktoré sporiteľom odporúčajú či z piliera vystúpiť alebo v ňom ostať. Podobne sa k problematike vyjadrujú aj nezávislí odborníci. Podľa Jána Šeba z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici by si súkromný účet mali zrušiť najmä tí, ktorí do penzie odídu za menej ako päť rokov a ich plat je nižsí ako 500 eur mesačne.

01 - Modified: 2007-03-06 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Priemerná mesačná mzda v 4. Q 2006 vzrástla na 21 131 Sk
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:43