StoryEditor

Nemeckí podnikatelia využívajú svoje firmy na pomoc utečencom

24.08.2015, 21:48
Autor:
TASRTASR

Miestna podnikateľka z nemeckých Drážďan Viola Kleinová cítila hanbu, keď koncom vlaňajška prudko narástol počet priaznivcov protiislamskej skupiny PEGIDA v meste, a rozhodla sa vyslať signál, že nie každý obyvateľ je nepriateľsky naladený voči prisťahovalcom.

"Rozprávali sme sa so zamestnancami a povedali sme si, že musíme urobiť niečo proti názoru, že cudzinci tu nemajú čo robiť," uviedla pre dnešnú správu tlačovej agentúry Reuters Kleinová, manažérka vo firme Saxonia Systems na vývoj softvéru, ktorá už investovala do projektov pre utečencov 80.000 až 100.000 eur.

Kleinová je len jedným z mnohých podnikateľov, ktorí používajú svoj kapitál a firemné možnosti na pomoc rekordnému počtu utečencov, aby sa mohli začleniť do najväčšej ekonomiky Európy.

Podnikatelia sa aktivizujú práve v období, keď sa miestne úrady pripravujú na to, že počet žiadateľov o azyl sa tento rok zoštvornásobí na 800.000 - to je viac ako polovica obyvateľov piateho najväčšieho nemeckého mesta Frankfurt nad Mohanom.

Pravidelné týždenné protiislamské a protiprisťahovalecké zhromaždenia PEGIDA, ktoré priťahovali obrovské davy ľudí, utíchli, ale vysoké počty migrantov prichádzajúcich tento rok znova spôsobujú nepokoje najmä vo východnom Nemecku, kde pribúdajú útoky proti ubytovniam žiadateľov o azyl.

Cez víkend pravicoví protestujúci hádzali do polície fľaše, kamene a petardy, keď policajti sprevádzali utečencov do ubytovne v meste Heidenau južne od Drážďan.

Kleinová najprv zabezpečovala jazykové kurzy pre uchádzačov o azyl a vtedy si všimla, že približne 80 percent z nich má smartfón. Začala preto spolupracovať s miestnou vývojárskou spoločnosťou Heinrich & Reuter Solutions na bezplatnej aplikácii, ktorá pomáha novým príchodzím vybavovať úradné záležitosti, pričom využila odborné práce svojej firmy.

Aplikácia "Vitajte v Drážďanoch", dostupná v piatich jazykoch, poskytuje užívateľom pomoc v tom, ako požiadať o azyl, využívať verejnú dopravu alebo nájsť lekára.

Muhammad Abú Assáf, 29-ročný Sýrčan, prišiel do Drážďan pred piatimi mesiacmi a pricestoval z východnej Európy. Mladík povedal, že aplikácia bude nápomocná tým, ktorí prichádzajú do Nemecka so slabou znalosťou jazyka.

Užitočný bol preňho aj bezplatný, dvojmesačný jazykový kurz firmy Saxonia Systems, ktorý mu pomohol rýchlo sa naučiť základy nemčiny. Teraz dúfa, že čoskoro začne pracovať.

"Keď som sem prišiel, priatelia mi hovorili, že na východe je problém s PEGIDA. Ale nemyslím si, že je to tak," povedal Abú Assáf, ktorý v Damasku pracoval ako predajca áut. Dúfa, že podobné zamestnanie získa aj v Drážďanoch. "V Sýrii máme dobrých aj zlých ľudí a tu je to rovnaké," dodal mladík.

Ďalší podnikatelia vnímajú utečencov ako príležitosť pre Nemecko, kde sa populácia v produktívnom veku podľa predpovedí zmenší do roku 2030 asi o šesť miliónov ľudí a do roku 2060 o 15 miliónov.

Firma Comterra Development napríklad prevádzkuje ubytovne pre utečencov po celom Nemecku, s príspevkom od miestnych úradov.

Firma zároveň spúšťa pilotný projekt v Berlíne, v rámci ktorého poskytuje ubytovanie pre približne 900 utečencov a školí ich v remeslách, kde je nedostatok pracovných síl.

Nemecká vláda v snahe urýchliť zaradenie žiadateľov o azyl na pracovný trh skrátila čas, ktorý musia stráviť čakaním, kým môžu začať pracovať.

01 - Modified: 2007-08-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američan Gay sa stal kráľom šprintérov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 04 - Modified: 2024-04-10 13:34:56 - Feat.: - Title: Pri nehode lode s migrantmi v pri Grécku zahynuli najmenej tri deti 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:43