StoryEditor

Nemci chcú zmraziť investície

02.12.2002, 23:00

Podľa včerajšieho vydania denníka Financial Times chce nemecká spoločnosť Deutsche Telekom prehodnotiť svoj záväzok, ktorý dala vláde SR pri privatizácii Slovenských telekomunikácií (ST), a. s., Bratislava. Nemecká firma sa zaviazala preinvestovať 1 mld. eur do konca roku 2003. Podľa predstaviteľov Deutsche Telekom je to preto, že sa nevytvorili pôvodne predpokladané podmienky na trhu. Ako vysvetlil výkonný riaditeľ ST Mark von Lillienskiold, Deutsche Telekom pri podpise zmluvy o kúpe väčšinového podielu ST nadhodnotili vývoj slovenského telekomunikačného trhu o 20 až 30 %. "V kontrakte sa uvádza, že ak sa predpokladané podmienky na trhu nenaplnia, je možná diskusia o zmene záväzkov," dodal.
Podľa Financial Times sa Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR, ktoré ako majiteľ 34 % akcií ST nedávno deklarovalo ambíciu zohrávať v riadení spoločnosti aktívnejšiu úlohu, obáva toho, že investor svoje záväzky nesplní. "Investície do ST sú nedostatočné a Nemci s nimi meškajú. O pár mesiacov sa situácia môže ešte vyhrotiť," konštatoval štátny tajomník ministerstva Branislav Opaterný. Ako sa pre HN vyjadrila hovorkyňa MDPT SR Mária Miková, ministerstvo sa určite neuspokojí s oznámením o znížení investícií "Vítame iniciatívu Deutsche Telekom na rokovania, trváme však na plnení záväzkov," povedala.
Podľa dostupných informácií sa investičné záväzky DT podarilo naplniť približne na 80 %, pričom podľa B. Opaterného ja ťažké odhadnúť presnú sumu. "Nemecký investor má na splnenie investičného objemu ešte trinásť mesiacov, už v súčasnosti je však jasné, že celý objem investícií sa nenaplní. Budeme sa preto snažiť hľadať náhradné riešenia, ako, napríklad, ďalšie rozšírenie internetu pre širokú verejnosť a do škôl," konštatoval B. Opaterný.
Prípadnú zmenu investičného záväzku umožňuje investorovi klauzula v privatizačnej zmluve. Podľa nej sa môže objem investícií prediskutovať, ak sa nenaplnia trhové podmienky. Ani jedna strana však neuviedla, aké sankcie sú za nedodržanie tohto záväzku. Podľa uvedených skutočností tak Deutsche Telekom pri svojej investícii nepodstupovali a nepodstupujú žiadne podnikateľské riziko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:45