StoryEditor

Rýchlejší internet sa opäť chystá na štart

06.01.2003, 23:00

Podstatne rýchlejšie pripojenie na internet má priniesť dlho očakávaná technológia ADSL. Jej exkluzívnym vlastníkom sú Slovenské telekomunikácie, ktoré majú zároveň na trhu s internetovým pripojením najvyšší podiel. Pri spúšťaní novej služby musia preto osloviť konkurentov. Inak by mohlo dôjsť k deformácii trhu. Alternatívni poskytovatelia pripojenia do internetu začnú novú technológiu testovať už od 15. januára. Samotné spustenie komerčnej prevádzky sa odhaduje na druhý štvrťrok tohto roka. "Bude to štandardná prevádzka služieb, nie komerčný či iný pilot," povedala Lenka Huňadyová z odboru externej komunikácie ST.
Riaditeľ produktového a marketingového oddelenia spoločnosti Nextra Bratislava, Juraj Ďurov, pre HN vyhlásil, že v súčasnosti nemôže odhadnúť výšku investícií či podmienky na poskytovanie tejto služby: "Nepoznáme, aký veľkoobchodný model a aké ceny nám ponúknu ST, poznáme iba podmienky testovania." Dôležitá je podľa neho rovnosť podmienok, ktoré bude dávať ST vlastnej internetovej divízii ST Online a ostatným poskytovateľom internetových služieb.
Podľa Milana Mánika, obchodno-prevádzkového riaditeľa eTel Slovensko, sú na spustenie komerčnej prevádzky kľúčové najmä dve podmienky: výška prepájacieho (mesačného) poplatku so ST a priestor medzi priemerným nákladom poskytovateľov na jedno ADSL pripojenie koncového zákazníka a maloobchodnou cenou rovnakého pripojenia účtovanou koncovému zákazníkovi Slovenskými telekomunikáciami.
Technológia ADSL patrí v súčasnosti medzi najmodernejšie prenosové technológie na svetovom trhu a je vhodná pre všetky segmenty zákazníkov. ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) umožňuje získať vysokorýchlostný prístup na prenos dát, ktorý sa realizuje asymetricky, teda vyššou rýchlosťou smerom k používateľovi a zároveň nižšou rýchlosťou prenosu smerom od používateľa. ST podľa Huňadyovej investovala do uvedenia technológie a prípravy komunikačnej infraštruktúry asi 49 miliónov korún. Testovaciu prevádzku technológie ST ponúkajú providerom v bratislavských lokalitách: Jarošova, Jarabinkova, Námestie SNP a Jelšová ulica.

Prvý raz to nevyšlo
Prvý pokus o spustenie novej technológie vlani v júni nevyšiel. Slovenské telekomunikácie sa nedohodli s konkurentmi zlúčenými v Asociácii poskytovateľov internetu (API) na obchodných podmienkach. Na podnet API pozastavil Protimonopolný úrad SR spustenie ADSL predbežný opatrením a zamietol aj odvolanie Slovenských telekomunikácií. "Predchádzajúci štart ADSL totiž zrušil fakt, že nákupná cena pre ostatných poskytovateľov bola vyššia ako koncové ceny ST Online, čo vyvoláva podozrenie z krížového financovania," vyhlásil J. Ďurov. Mesačný poplatok za prepojenie, ktorý sa pri komerčnom "pilote" vlani pohyboval od 300-tisíc korún vyššie, bol podľa M. Mánika značne fiktívnou sumou. Prepájací poplatok má kryť hlavne jednorazové náklady na jeden port prepojenia, pričom poplatok za spotrebovanú kapacitu v internetovej sieti Slovenských telekomunikácií je zahrnutý v mesačnom poplatku za každé jednotlivé ADSL pripojenie. Zástupcovia Nextry aj eTel Slovensko sa zhodli na tom, že z ich strany nepôjde o investične náročnú službu. Podľa ich názoru sa však ADSL bude môcť komerčne poskytovať iba vtedy, ak ST prenechajú priestor na trhu aj alternatívnym poskytovateľom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:51