StoryEditor

Extrémne výkyvy počasia. Kľúčová firma v agre je nútená investovať

05.07.2021, 19:30
Jeden rok sa darí repke, iný kukurici a následne pozornosť prechádza na zeleninu či vajcia.

Gro vašej činnosti predstavuje pestovanie. Ako sa vyvíjajú podmienky v tejto oblasti v posledných rokoch?
Keď zhodnotím čas, ktorý som v spoločnosti, posledné roky sa dajú definovať najmä extrémnymi výkyvmi počasia, s ktorými sa musíme vyrovnať. Má to negatívny vplyv nielen na plodiny, ale aj na živočíšnu výrobu. Máme štyri mliečne farmy. Dojnice sú veľmi vnímavé na neustále výkyvy počasia a teplotným stresom trpia. Takisto je problém so zrážkami. Neprichádzajú rovnomerne, tak ako by sme dúfali. Začína byť pravidlom, že prichádzajú v návaloch. Tým sú kladené veľké nároky na agronómov. Pôdu musia vhodne pripraviť, aby dokázala zachytiť pri zrážkach čo najviac vlahy. Nie je reálne, aby sme dostali pod závlahy 15-tisíc hektárov. Druhým extrémom sú nadmerné zrážky, ako to bolo minulú jeseň alebo tento rok na jar, keď sme sa pre zrážky a obrovské množstvo vody nevedeli dostať na polia. Pôda bola taká mokrá, že sme meškali s jarnými osevmi. No a po studenom a vlhkom máji tu máme opäť problém, že zrážky nie sú takmer žiadne.

Čoraz častejšie sú na Slovensku veľké výkyvy počasia. Investovali ste na vašich farmách, aby ste čo najviac znížili stratu úrody?
Jediné, do čoho môžete pri suchu investovať, sú závlahy, a to je vec, ktorá sa oplatí asi len pri zelenine. Pri štandardných plodinách je to nerentabilné. Preto agronómovia hľadajú skôr vhodné agrotechnické postupy. Investovali sme napríklad do rôznych rotačných brán, ktoré pomáhajú rozrušiť pôdny prísušok, lebo keď sú extrémne horúčavy, tak sa vytvorí „betónová“ vrstva na povrchu. Ak by nebola pôda upravená, pri zrážkach by voda „iba“ stiekla a rastlina by ju nevedela využiť. A to by bola škoda. Najproblematickejšie je to asi v ekológii, kde nevyužívate bežné postreky a prípravky, ktorými dokážete predĺžiť životnosť rastliny pri nedostatku vlahy. Tam teraz hľadáme cesty rôznych medziplodín, ktoré prekypria pôdu a vytvoria tak priestor na udržanie vlahy, ktorá sa tam dostane. Dnes je najpodstatnejšie vedieť pôdu pripraviť a spracovať tak, aby sme z pôdy následne dokázali odčerpať vlahu. Tým nemusíme byť odkázaní na to, či zaprší, alebo nezaprší.

Koľko ročne investujete do technológii?
Nedá sa to definovať úplne paušálne. Keď kúpite nový stroj alebo technológiu, vaším cieľom je okrem splatenia lízingu aj to, aby fungoval ešte nejaký čas aj potom. Investovali sme do nových traktorov s autopilotmi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér 03 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 04 - Modified: 2024-02-24 21:55:25 - Feat.: - Title: Pomsta farmárov? V Poľsku napadli vagóny prevažujúce poľnohospodársku produkciu z Ukrajiny 05 - Modified: 2024-02-22 12:21:55 - Feat.: - Title: Protestujúcich poľnohospodárov v Nových Zámkoch podporil minister Takáč
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:43