StoryEditor

Nájomníci v starších bytoch zaplatia viac

08.01.2003, 23:00

Nájomníci v bytových domoch dokončených pred 1. februárom 2001 budú platiť vyššie nájomné. Schválením návrhu ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja o tom včera rozhodla vláda. Zvýšenie sa dotkne tých občanov, ktorí si zatiaľ od obcí, alebo štátu neodkúpili byt do osobného vlastníctva. Tí sa podľa rezortného ministra Lászlóa Gyurovszkého na celkovom bytovom fonde podieľajú približne dvoma percentami.
Ministerstvo výstavby odporučilo vláde zvýšiť nájomné v tomto roku najviac o 95 %. Nasledovne však v svojich výpočtoch rezort ráta s tým, že by k ďalšiemu zvýšeniu malo dôjsť ešte aj v budúcom roku, a to o ďalších 60 %. Realizáciou obidvoch krokov v plnej miere by sa regulované nájomné v starších bytoch vyrovnalo nákladovému nájomnému v bytoch, ktoré dnes nájomníci platia v domoch postavených s pomocou verejných zdrojov po 1. 2. 2001, avšak bez zarátania odpisov. Znamená to, že by predstavovalo ročne maximálne 2,5 % z aktuálnej ceny porovnateľného bytu, čo by malo stačiť na tvorbu fondu údržby a opráv i zabezpečenie správy. V absolútnej výške to pri bežnom byte s podlahovou plochou 60 m2 predstavuje zhruba 2 100 až 2 350 Sk mesačne. "Vláda schválila náš návrh, ktorý dáva určité rámce. Zvyšok je na ministerstve financií, ktoré musí prepracovať príslušný cenový výmer," povedal riaditeľ sekcie bývania na ministerstve výstavby Ľubor Čuda.
Percento bytov, ktorých sa zvýšenie nájomného týka, ubúda. Podľa výsledkov sčítania obyvateľov, domov a bytov v máji 2001 mali obce vo vlastníctve už len 39 676 bytov, t. j. asi 2,1 % a vo vlastníctve štátu zostávalo necelé percento z bytového fondu v SR, ktorý vtedy predstavoval 1,88 mil. bytov. Tento podiel sa postupným prevodom do vlastníctva občanov ďalej znižuje a dnes počet starších nájomných bytov ministerstvo výstavby odhaduje iba na už spomínané dve percentá.
Ministerstvo včera predložilo svoj návrh po druhýkrát. Vlani v októbri ho vláda vrátila kvôli tomu, že neprešiel medzirezortným pripomienkovacím konaním. Podľa Ľ. Čudu tak z pôvodného znenia na základe pripomienok ministerstva financií vypadla požiadavka na zvýšenie nájomného v nových obecných bytoch postavených s prispením štátu po 1. februári 2001, ktoré rezort výstavby zamýšľal upraviť o infláciu.
Najprísnejší variant zvýšenia maximálnej regulovanej ceny nájmu v bytoch dokončených do 1. 2. 2001 (približná cena, Sk/m2/mes.)
Súčasný stav 12
K 1. 2. 2003 23,5
K 1. 1. 2004 37
Zdroj: MVRR SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:58