StoryEditor

Nový tender sa už nebude vypisovať

09.12.2002, 23:00

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR Branislav Opaterný ešte 3. decembra tohto roka na IT Summite 2002 reagoval na otázku, či je ešte možný vstup tretieho mobilného operátora na trh, slovami, že podľa neho sa už nebude vypisovať žiadny tender predchádzajúceho typu. "Najneskôr pri vstupe do Európskej únie budú licenčné konania prebiehať inak. Ak príde firma s úmyslom podnikať na trhu mobilných operátorov, splní technické náležitosti a budú voľné frekvencie, nič jej nebude brániť v podnikaní," vyhlásil B. Opaterný. Ako dodal, štát nebude rozhodovať o tom, koľkí mobilní operátori budú na Slovensku, ale vyplynie to z rozloženia síl jednotlivých operátorov. "Ak bude trh schopný absorbovať len dvoch operátorov, tretí vypadne. Nerozhodne o tom žiadny štátny úradník. Po vstupe do únie sa môže, napríklad, stať, že nejaká maďarská telekomunikačná spoločnosť pokryje signálom južné Slovensko," povedal štátny tajomník a zdôraznil, že tomu nikto nebude môcť zabrániť, rovnako ako nikto nebude môcť brániť expanzii slovenských firiem, povedzme, do Českej republiky."
Zatiaľ posledné výberové konanie na ďalšieho mobilného operátora bolo už tretím neúspešným pokusom. Pri prvom, ktorý sa uskutočnil ešte v roku 1998, žiadny zo záujemcov nesplnil podmienky. O rok neskôr sa zasa podmienky zdali neprijateľné pre záujemcov a vtedajší minister dopravy Gabriel Palacka nakoniec udelil licencie, resp. nové frekvencie, dvom existujúcim operátorom. Exminister však následne odstúpil pre podozrenie z korupcie, takže aj tento tender sa skončil neúspechom. Pri príprave tretieho výberového konania žiadali záujemcovia vzhľadom na zmenšujúci sa trh určité úľavy. Telenor, ako i kanadská TIW, stojaca za českým Oskarom, rátali s tým, že budú musieť budovať vlastnú sieť. Požadovali preto národný roaming, ktorý by umožnil použiť sieť konkurentov na nepokrytých miestach a prenositeľnosť čísla, aby si zákazníci nového operátora mohli ponechať svoje pôvodné číslo. Proti tomu sa postavili obaja existujúci operátori, EuroTel Bratislava, a. s., i Orange Slovensko, a. s., Bratislava, ktorí trvali na rovnakých podmienkach pre vstupujúcich operátorov, aké boli pri ich vstupe na trh.
Podľa podmienok licencie, ktorá pre nastupujúcich záujemcov už asi nebude platiť, musel nový operátor do 18 mesiacov pokryť signálom GSM územie, na ktorom žije 20 % obyvateľov SR. V modernejšej sieti UMTS bol pritom povinný začať poskytovať služby do 30 mesiacov od uvoľnenia frekvencií Armádou SR, ktoré sa očakáva v lete budúceho roka. Podľa vyjadrenia štátneho tajomníka Opaterného ministerstvo už neplánuje rozdávať frekvencie, ktoré boli určené pre tretieho operátora. "Frekvencie, ktoré sú pridelené, samozrejme, zostávajú. Zatiaľ sa neuvažuje o rozdeľovaní zvyšných frekvencií," uzavrel B. Opaterný.
Chronológia výberu tretieho mobilného operátora
1998 záujemcovia nesplnili podmienky
1999 Licenciu GSM získal EuroTel a Globtel. Minister dopravy Gabriel Palacka odstúpil pre podozrenia z korupcie.
2002 Licenciu UMTS získal EuroTel a Globtel. Neúspešná snaha Profinetu o licenciu na GSM/UMTS
2004 Otvorenie trhu EÚ, vstup operátorov z okolitých štátov?
zdroj: HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:32