StoryEditor

Širokorozchodná trať by mohla zvýšiť náš export na východ

24.06.2007, 14:59
Autor:
SITASITA

Ak by bola navrhovaná širokorozchodná železničná trať predĺžená od hraníc SR s Ukrajinou až do Bratislavy a Viedne, mohla by sa zvýšiť preprava nákladov zo strednej Európy do Ruska. "Boli by sme veľmi radi, keby sa tovarový tok, ktorý je veľmi nízky, zvýšil aj zo západu na východ cez naše územie a našimi mobilnými prostriedkami. Pre nás by to bolo veľmi zaujímavé," povedal pre agentúru SITA člen predstavenstva Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia Jozef Pavúk.

Ako ďalej pokračoval, tranzitné poplatky sú pre ich nákladnú spoločnosť veľmi dôležité a preto by privítali prepravu čo najväčšieho množstva tovarov cez Slovensko. Podľa Pavúka má totiž v súčasnosti preprava nákladov z východnej Európy smerom na západ podiel viac ako 90 %. Napojením na širokorozchodnú trať na Ukrajine a v Ruskej federácii by sa Slovensku priblížili doposiaľ ťažko dostupné oblasti Ďalekého východu. "Naložiť tovary u nás a po tejto trase sa napojiť na ruskú Transsibírsku magistrálu znamená veľkú exportnú možnosť aj pre našich výrobcov," dodal J. Pavúk.

Ruské železnice, hlavný iniciátor predĺženia širokorozchodnej trate do Bratislavy a Viedne, sa v súčasnosti zúčastňujú v tendri na prepravu náhradných súčiastok pre automobilku Volkswagen, ktorá bude fungovať v ruskej Kaluge južne od Moskvy. "Náhradné súčiastky sa budú prevážať z českého mesta Mladá Boleslav. A ako viem, veľké množstvo osobných automobilov vyrábajú aj na Slovensku," povedal pre agentúru SITA riaditeľ oddelenia medzinárodných vzťahov Ruských železníc Alexej Averin v súvislosti s možnosťami zvýšenia nákladnej prepravy aj zo strednej Európy do Ruska. Ruský automobilový trh podľa neho dosahuje vysoký nárast. Averin si myslí, že existuje dostatok možností na to, aby predĺženú širokorozchodnú železnicu využívali na prepravu nákladov aj zo západu na východ, a nielen v opačnom smere.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 17:43