StoryEditor

Minuli sa stámilióny a kontrola priniesla odhalenie: Príprava Jaguara a BMW bol chaos

29.05.2021, 00:00
Podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy v rozhovore pre HN varuje pred stratami firmy MH Invest, na ktoré sa zložia daňovníci.

Preverili ste MH Invest a MH Invest II. Prečo práve tieto štátne firmy?
Pred troma rokmi sme zmenili základnú filozofiu prístupu ku kontrole. Už nepreverujeme len štandardné veci súvisiace s hospodárením, ale reagujeme na novú výzvu – výkonnostné kontroly, keď posudzujeme aj efektívnosť a účelnosť použitia prostriedkov. Ide aj o myšlienku, o ktorej hovoril v rezorte financií už zosnulý Martin Filko. Nespochybňujeme, že vláda rozhodne o vlakoch zadarmo či podporí investíciu v Košiciach. Rešpektujeme to.

Keďže však ide o verejné prostriedky, pozreli sme sa, či boli investície podporené číslami a aké sú očakávané benefity. A vystavíme vysvedčenie. To sa mnohým politikom nepáči, pretože už to je o hodnotení vrcholových manažérov štátnych podnikov, ministerstiev či samosprávy. Preto sme zisťovali, ako si štát plní svoje povinnosti pri svojich spoločnostiach. Napríklad ako zakladateľ MH Investu a MH Investu II, ministerstvo hospodárstva, nastavil pravidlá a či prostriedky, ktoré tam naliali zo štátneho rozpočtu, splnili svoj účel.

Na čo ste prišli?

Zakladatelia si neplnia svoju povinnosť a prostredníctvom svojich zástupcov strategicky nemanažujú a nekontrolujú tieto spoločnosti. Nebol tam vykonaný žiaden audit, cielená vnútorná kontrola, a preto zakladateľ nemôže vedieť, či prostriedky boli vynaložené účelne. Obchodný zákonník síce hovorí, že si „môžete robiť, čo zákon nezakazuje“, ale to má platiť v privátnej sfére, nie pri štátnych podnikoch. Ak náš úrad chce odpredať auto, prechádza to rôznym schvaľovaním a odobrovaním aj na ministerstve financií, ale keď sa tak deje v štátnom podniku, tak sa rozhodnú a je to. Identifikovali sme tieto problémy aj pri MH Invest alebo pri štátnom podniku Hydromeliorácie, kde predali budovu a potom platili veľké nájomné, aby v nej mohli opäť sídliť. Ak štátna organizácia nakladá s verejnými prostriedkami, musí sa zariadiť podľa transparentných pravidiel.

Kde ste našli najväčšie pochybenia?
Aktuálne sme boli v rezorte hospodárstva a jeho spoločnostiach MH Invest a MH Invest II, v uplynulých rokoch v rezorte pôdohospodárstva v Hydromelioráciách, Agrokomplexe alebo štátnych Lesoch. Teraz sme vo Vojenských lesoch. Teda máme vytvorenú sériu kontrolných akcií zameraných na obchodné spoločnosti rezortov a štátne podniky. Naše odporúčania pre parlament, napríklad ako zmeniť zákon o štátnom podniku, musíme oprieť o viac kontrol, nielen o jednu. Štátny podnik musí fungovať s cieľom ziskového hospodárskeho výsledku alebo naplnenia jasného verejnoprospešného cieľa. Vý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-02-15 18:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa vytrácajú štátne peniaze: sám sebe prihral státisíce eur určených pre školstvo, zistili kontrolóri 03 - Modified: 2024-02-02 10:31:47 - Feat.: - Title: Na Slovensku absentuje účinná spolupráca medzi akademickým a podnikateľským prostredím, vyhlásil šéf NKÚ 04 - Modified: 2024-01-30 15:26:31 - Feat.: - Title: Vodárne hovoria o reputačných škodách. Podali žalobu v súvislosti s výrokmi šéfa NKÚ 05 - Modified: 2023-11-20 18:32:22 - Feat.: - Title: Daňový raj v kauze Dobytkár, kroky Šutaja Eštoka a ohrozená pitná voda (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:32