StoryEditor

Pod opozičnou petíciou na ochranu 2. piliera je už 100 000 podpisov

16.10.2007, 12:40
Autor:
TASRTASR
Opozičné strany už získali stotisíc podpisov pod petíciu na ochranu 2. dôchodkového piliera. Opoziční lídri o tom informovali na spoločnej tlačovej konferencii.

Prekročenie tejto hranice je pritom potrebné na to, aby sa obsahom petície musela na svojom rokovaní zaoberať Národná rada (NR) SR.
Získanie stotisíc podpisov za dva týždne od spustenia petície považujú predstavitelia opozičných strán za jednoznačný úspech. Aj keď ešte nevedia, kedy presne ju predložia predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, od vládnej koalície očakávajú primeranú reakciu. "Teraz sa ukáže, či máme vládu demokratickú, ktorá dokáže načúvať ľuďom, alebo vládu, ktorú ľudia vôbec nezaujímajú," uviedol dnes predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Primerané gesto zo strany vládnej koalície očakáva aj predseda SMK Pál Csáky. "Je to hlas občanov a takýto hlas sa nesmie ignorovať," zdôraznil opozičný poslanec. Podľa Csákyho by bolo neférové, keby parlament schválil zmeny v dôchodkovom systéme proti vôli občanov.
Zbieranie podpisov ešte pokračuje, organizátori petície chcú totiž získať aj určitú rezervu. Kedy sa ňou bude parlament zaoberať, nie je ešte jasné. "Bol by som rád, keby sa spolu prerokovávala petícia aj novela zákona o sociálnom poistení," doplnil predseda KDH Pavol Hrušovský.
Dzurinda priznal, že opozícia zvažovala aj iniciovanie referenda o 2. dôchodkovom pilieri. Túto myšlienku však opustili, keďže prípadné referendum by narážalo na problém ústavnosti. Ústava totiž vymedzuje okruh problémov, o ktorých sa referendum konať nemôže. Patria k nim dane, odvody a ľudské práva. "Dôchodky pritom úzko súvisia s odvodmi," doplnil Dzurinda.
Petícia na ochranu 2. dôchodkového piliera reaguje na vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý má za cieľ priniesť viaceré zmeny do dôchodkového systému. Poslanci NR SR by sa ním mali zaoberať v závere októbrovej schôdze, ktorá začína dnes popoludní.
Pôvodný vládny návrh obsahoval dočasne otvorenie 2. dôchodkového piliera pre voľný vstup aj výstup počas 1. polroka 2008, predĺženie obdobia povinného dôchodkového poistenia z doterajších 10 na 15 rokov či vylúčenie vymedzeného okruhu osôb, za ktoré platí odvody štát, zo sporenia v 2. pilieri. Opozícia, ale aj koaličné ĽS-HZDS, však mali k tomuto návrhu viaceré výhrady. Ich splnením pritom hnutie podmieňuje podporu novely pri konečnom hlasovaní v NR SR.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:40