Pixabay
StoryEditor

Časť novely zákona o sociálnom poistení je protiústavná, kráti minimálny dôchodok

04.11.2020, 18:13
Autor:
TASRTASR
Ústavný súd dospel k záveru, že ustanovenie spôsobuje rozdielny prístup k dôchodcom sporiacim si aj v druhom pilieri a dôchodcom nesporiteľom.

Časť novely zákona o sociálnom poistení, ktorá v roku 2015 zaviedla inštitút minimálneho dôchodku, je v rozpore s Ústavou SR.

Ide o ustanovenie, ktoré kráti minimálny dôchodok ľuďom sporiacim si v druhom dôchodkovom pilieri. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd SR.

Napadnuté ustanovenie spôsobilo, že dôchodcovia sporiaci si v druhom dôchodkovom pilieri majú oproti dôchodcom nesporiteľom nárok len na zníženú sumu minimálneho dôchodku.

ÚS v tejto veci dospel k záveru, že napadnuté ustanovenie spôsobuje rozdielny prístup k dôchodcom sporiacim si aj v druhom pilieri a dôchodcom nesporiteľom, čo predstavuje porušenie zákazu diskriminácie v prístupe k právu na primerané hmotné zabezpečenie.

"Podľa názoru Ústavného súdu voľba občanov zabezpečiť si príjem v starobe prostredníctvom dôchodkového sporenia v druhom pilieri je možnosť daná štátom a pokiaľ štát túto voľbu pri posudzovaní sumy minimálneho dôchodku znevýhodňuje, dopúšťa sa tým porušenia zásady rovnosti a spôsobuje ujmu tej časti dôchodcov, ktorá sa rozhodla toto právo využiť," uviedol pre novinárov predseda ÚS Ivan Fiačan.

Novelu na ÚS opakovane napadla skupina poslancov. Sporné ustanovenie už bolo predmetom konania ÚS, ten však vo februári 2017 návrh zamietol z procesných dôvodov.

ÚS vtedy chýbali traja nevymenovaní sudcovia a pri hlasovaní v pléne sa nedosiahla potrebná väčšina hlasov za alebo proti návrhu sudcu spravodajcu.

ÚS v stredu označil za pritiústavné aj ustanovenie zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá.

"Táto norma znemožňuje správnemu súdu priznať odkladný účinok správnym žalobám proti niektorým rozhodnutiam vydaným podľa uvedeného zákona, to je napríklad územné rozhodnutie, stavebné povolenie, rozhodnutie o predbežnej držbe, prípadne rozhodnutie o vyvlastnení," uviedol Fiačan.

Zároveň ÚS nevyhovel návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nesúladu inštitútu takzvanej predbežnej držby s ústavou.

01 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 02 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-04 10:49:36 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v utorok a stredu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:49