StoryEditor

Čína uskutoční v Afrike svoju najväčšiu zahraničnú investíciu

26.10.2007, 15:07
Autor:
TASRTASR

Čína uskutoční v Afrike svoju najväčšiu zahraničnú investíciu, keď Čínska priemyselná a obchodná banka (ICBC) za 5,5 miliardy USD, v prepočte 127,86 miliardy SKK, prevezme 20 % najväčšej africkej banky Standard Bank. Juhoafrická banka má zhruba 240 pobočiek v 18 krajinách čierneho kontinentu a takmer 24 pobočiek mimo Afriky.
Akvizícia bude Číňanom slúžiť ako platforma pre expanziu svojich medzinárodných obchodov najmä v Afrike, zdôraznil prezident štátom kontrolovanej banky, najväčšej v Číne, Ťiang Ťian-čching. "Veľa veľkých klientov chce investovať v Afrike, zdôraznil.
Čínsky hlad po nerastných surovinách a rastúci počet čínskych subjektov podnikajúcich v Afrike spôsobili, že v uplynulom roku sa objem zahraničného obchodu Číny a Afriky zvýšil o 40 % na 55,5 miliardy USD. Čínske investície v Afrike sa zvýšili na 11,7 miliardy USD.
Podľa údajov Medzinárodného menového fondu má hospodársky rast Afriky dosiahnuť v tomto roku 5,7 %, v budúcom roku 6,5 %. Najnovšie si západní diplomati kladú otázku, či vzrastajúca spolupráca ázijských, latinskoamerických a afrických krajín nepovedie k zníženiu ekonomického rastu v Európe a severnej Amerike.
V Afrike vznikli v rekordnom čase za priaznivých podmienok zo strany Afričanov čínske rafinérie, železnice, hotely, nemocnice či cesty. Pomoc Afrike je súčasťou dlhodobej stratégie Číny. Čína má na budúci rok zosadiť Nemecko z prvého miesta vo svetovom exporte, pričom prednedávnom sa stala tretím najdôležitejším obchodným partnerom čierneho kontinentu. Čína kupuje ropu a zemný plyn z Angoly a Sudánu, meď zo Zambie, železo z Libérie, uhlie z Juhoafrickej republiky. Afrika pokrýva tretinu celkovej potreby ropy čínskeho kontinentu.
Informovala o tom agentúra DPA.
(1 USD = 23,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 23:28