StoryEditor

Únia hrozí pokutami za energetiku

06.04.2006, 00:00

Európska komisia vyčíta Slovensku nedostatočnú pripravenosť na liberalizáciu a otvorenie trhu s plynom a elektrinou v júli 2007. Konkrétne ide o pomalé delenie energetických podnikov, slabú komunikáciu s Bruselom či niektoré zmluvy na trhu s elektrinou. Brusel už zaslal ministerstvu hospodárstva list s upozornením, čo treba dotiahnuť. Ak sa nám výčitky eurokomisie nepodarí zahladiť, hrozia nám pokuty. Ich výška zatiaľ nie je známa, podľa hovorcu komisie pre energetiku Ferana Tarradellasa Espunyho ide o "veľmi významné sankcie". Vo všetkých troch prípadoch ide len o prvé upozornenie. Po dvoch mesiacoch môže nasledovať ďalšie varovanie, a ak sa Slovensko s bruselskými úradníkmi nedohodne, môžeme sa dostať až na Európsky súdny dvor.
Na ministerstve hospodárstva zatiaľ list z Európskej komisie nemajú. "Nevieme, čo konkrétne nám komisia vyčíta, takže sa k tejto otázke nemôžeme vyjadriť. Pokiaľ ide o prenos príslušných smerníc, podľa nášho názoru je v slovenskom právnom poriadku plne zabezpečený," povedala Dagmar Hlavatá z tlačového odboru ministerstva.
Slovensko nie je jediným terčom kritiky Bruselu. Napomenutie dostalo aj ďalších 16 štátov únie, problémy majú tiež všetci naši susedia. "Cieľom komisie nie je vystrašiť členov spoločenstva, ale povzbudiť ich k tomu, aby robili to, čo majú robiť," povedal pre HN Espuny s tým, že pokuty sú v takýchto prípadoch veľmi zriedkavé a väčšinou sa všetko vyrieši načas.
Komisia tlačí na členské štáty, aby otvorenie trhu s plynom a elektrinou v júli 2007 skutočne znamenalo plánovaný pokles cien. "Opatrenia sú nevyhnutné na dosiahnutie vyššej úrovne rastu a konkurencieschopnosti v Európe," povedal eurokomisár pre energetiku Andris Piebalgs.

Čo nám Európska komisia vyčíta:
Nedostatočný unbundling
Podľa komisie sa systémoví operátori nepostarali o oddelenie prepravných a distribučných služieb do samostatných spoločností. Je potrebné na to, aby do distribučných sietí plynárov, ale aj spoločností distribuujúcich elektrinu, mohli vstupovať za jasných podmienok konkurenti. Plynári by mali unbundling dokončiť v júni.

Neinformovanie o záväzkoch vo verejných službách
Komisia tvrdí, že vláda jej neoznamuje trhové výnimky vo všeobecnom hospodárskom záujme, ako napríklad zvýhodnenie cien energií pre postihnutých či nemocnice. Slovenská strana argumentuje tým, že u nás takéto výnimky neexistujú. Takýto štatút má len dotovaná ťažba uhlia v Novákoch, aby bola zaručená bezpečnosť zásobovania elektrinou.

Zvýhodnené kontrakty na trhu s elektrinou
Pod touto kolónkou majú pracovníci komisie pravdepodobne na mysleli nevýhodné zmluvy Slovenských elektrární. Lacnejšiu elektrinu ako iní má žiarsky hlinikársky podnik Slovalco a Oravské ferozliatinové závody. Naopak, elektrárne sú povinné vykupovať elektrinu za vyššiu ako trhovú cenu od Paroplynového cyklu. Elektrárne sú dnes s oravským podnikom v súdnom spore, zmluva so Slovalcom je platná a v súvislosti so zmluvou s paroplynom sa hovorí o jej prehodnotení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:03