Minister financií Peter Kažimír nakoniec vyrovnaný rozpočet ukáže už v roku 2019.TASR
StoryEditor

Kažimír o novom ministrovi: Nechcem dávať odporúčania, kľúčová je dôveryhodnosť

06.03.2019, 15:11
Autor:
TASRTASR
Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že na mene jeho nástupcu sa musí v prvom rade dohodnúť strana Smer.

Minister financií Peter Kažimír nechce dávať odporúčania, kto by mal po ňom prevziať jeho funkciu, keď sa stane guvernérom Národnej banky Slovenska.

Nominovať nového ministra musí podľa jeho slov strana Smer, a to po dohode s premiérom Petrom Pellegrinim.

Kažimír by sa mal stať guvernérom NBS od 1. júna tohto roka. Po stredajšom rokovaní vlády zopakoval, že stále je vo funkcii ministra a má všetky kompetencie ako doteraz.

Vyjadril sa tiež, že nechce dávať odporúčania koaličnému Smeru-SD, ktorému patrí podľa koaličnej dohody kreslo ministra financií.

"Vzhľadom na spôsob a formu, akou opúšťam tento rezort, by nebolo seriózne, aby som hovoril teraz svojej strane ešte stále, lebo budem musieť odísť z politiky, aby som dával nejaké tipy a odporúčania. Kľúčová pre naše verejné financie je dôveryhodnosť," podotkol však Kažimír.

Na mene jeho nástupcu sa tak musí v prvom rade dohodnúť strana. "Takouto nomináciou sa podľa stanov strany musí zaoberať predsedníctvo a musí byť dohoda medzi premiérom a šéfom strany, ktorá nominuje, o tom kedy a koho navrhne. Potom treba o tom informovať prezidenta SR," upozornil Kažimír.

Naznačil však, že ak bude termín 1. júna realitou, tak sa "nehodlá zdržať na rezorte financií do konca mája". "Je to medzi premiérom a šéfom strany Smer-SD Robertom Ficom," poznamenal Kažimír.

Prezident SR Andrej Kiska koncom februára oznámil, že vymenuje Kažimíra do funkcie guvernéra a nahradí tak súčasného Jozefa Makúcha. Kažimír avizoval, že chce v novej funkcii pokračovať v modernizácii NBS a pripraviť ju na nástup nových technológií a digitalizácie.

01 - Modified: 2024-03-22 10:27:18 - Feat.: - Title: Elektrické bicykle budú musieť spomaliť. Inak ich čaká povinná poistka, rozhodla vláda 02 - Modified: 2023-12-05 16:45:00 - Feat.: - Title: Bankári varujú pred novým odvodom. Jeho výsledkom môžu byť vyššie úroky na hypotékach 03 - Modified: 2023-11-16 22:45:57 - Feat.: - Title: Nemecký minister financií aj po rozhodnutí ústavného súdu vylučuje zvýšenie daní, miliardy nemôže využiť 04 - Modified: 2023-11-14 16:00:18 - Feat.: - Title: Financmajster prekvapivo hľadá v štátnej kase až dve miliardy eur. Avizuje veľké zvyšovanie daní 05 - Modified: 2023-11-02 16:17:14 - Feat.: - Title: Minister Kamenický: Snažíme sa zostaviť rozpočet do konca roka, nechcem provizórium
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:11