StoryEditor

Rozhodcovské súdy sú stále na okraji záujmu

27.07.2005, 00:00
Využívanie rozhodcovských súdov je na Slovensku stále problematické napriek tomu, že v Európe ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov riešenia sporov medzi podnikateľmi.

Využívanie rozhodcovských súdov je na Slovensku stále problematické napriek tomu, že v Európe ide o jeden z najobľúbenejších spôsobov riešenia sporov medzi podnikateľmi. Tvrdí to tajomníčka Európskeho rozhodcovského súdu Alexandra Kvietková. Ľudia a podnikatelia preto hľadajú riešenie na klasických súdoch.
Slovenskí podnikatelia o existencii rozhodcovských súdov často vôbec nevedia. "Približne 99 percent podnikateľov ani netuší o tejto možnosti," konštatoval presne pred rokom aj Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska. Za uplynulých dvanásť mesiacov sa podľa neho veľa nezmenilo.
Neinformovanosť za jednu z príčin nezáujmu považuje aj Kvietková. "Verejnosť nie je o existencii rozhodcovských súdov a výhodách rozhodcovského konania dostatočne informovaná," konštatuje. Dnes je zoznam rozhodcovských súdov iba v Obchodnom vestníku, kde však nie je zaručená aktualizácia údajov.
Ministerstvo spravodlivosti chce rozhodcovské súdy medzi podnikateľmi spropagovať tým, že ich zoznam bude od budúceho roka zverejňovať na internete. Do septembra by o tom mala rozhodnúť Legislatívna rada vlády. "Lepší prístup k informáciám o rozhodcovských súdoch je cieľom novely zákona o rozhodcovských súdoch," tvrdí hovorca ministerstva spravodlivosti Richard Fides.
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic dúfa, že spopularizovaním rozhodcovských súdov sa odbremenia klasické súdy. O koľko by mohla klesnúť zaťaženosť súdov, však nikto na ministerstve nevie povedať. "Takýmito štatistikami nedisponujeme," dodal hovorca rezortu spravodlivosti.
Či bude informovanie na webovej stránke dostatočným riešením situácie, Kvietková presvedčená nie je: "Určite to prospeje, ale nevyrieši základný problém - nízku informovanosť a nedôveru v takýto spôsob riešenia sporov." To si podľa nej žiada väčšiu propagáciu rozhodcovskej alternatívy riešenia sporov. "Na to by však bola potrebná komunikácia rozhodcovských súdov s ministerstvom," nazdáva sa Kvietková.
--------------
Ešte jeden problém
Problém rozhodcovských súdov podľa Slovenskej advokátskej komory je aj v skutočnosti, že súčasný zákon umožňuje podať na súd žalobu o preskúmanie právoplatného a vykonateľného rozhodnutia rozhodcovského súdu. Podnikateľ tak môže urobiť aj tri roky od vykonateľnosti rozhodnutia. Je to jeden z dôvodov, pre ktoré podnikatelia zvažujú, či sa rozhodnú pre rozhodcovský súd, pretože to vytvára pocit právnej neistoty. Fides sa bráni: "Ide o dôvody, pre ktoré možno žiadať o obnovu konania v rovnakej lehote, ako aj podľa Občianskeho súdneho poriadku."

Výhody rozhodcovského konania
- Rýchlosť konania
- Možnosť voľby rozhodcovského súdu a rozhodcu
- Účinnejší spôsob zatvárania zmieru medzi účastníkmi
- Úspora nákladov konania
- Diskrétnosť konania podmienená jeho neverejnosťou
- Možnosť výkonu rozhodnutia v zahraničí

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:37