StoryEditor

Poistné podvody sa rozmáhajú

04.10.2006, 00:00
S podvodmi voči poisťovniam Slováci morálny problém nemajú. Celkovo si minulý rok klienti od poisťovní "nárokovali" pri odhalených podvodoch skoro 400 miliónov korún. V dvoch tretinách prípadov ide o autá.

Ako zhodnotiť Škodu Felicia na hodnotu Mercedesu? Vodič poistí auto v ôsmich poisťovniach, spôsobí dopravnú nehodu, ktorú vo všetkých poisťovniach oznámi. Každá z nich odhadne škodu, ktorú má uhradiť, zhruba na 100-tisíc korún. To je prípad, ktorý poisťovne na Slovensku skutočne odhalili. Špekulanta v súčasnosti vyšetruje polícia a hrozí mu až osem rokov za mrežami. Podobné prípady patria k najčastejším poistným podvodom na Slovensku.
Autá sú klasika
S podvodmi voči poisťovniam Slováci morálny problém nemajú. "Oklamať poisťovňu, priživiť sa na nej, je absolútne akceptovaná a bežná vec, o ktorej sa bežne rozprávajú susedia," hovorí Jozef Šulaj z Union poisťovne. Šulaj je aj členom sekcie pre boj proti poisťovacím podvodom v Slovenskej asociácie poisťovní. V tomto postoji verejnosti vidí veľký problém rozmáhania sa poistných podvodov.
Celkovo si minulý rok klienti od poisťovní "nárokovali" pri odhalených podvodoch skoro 400 miliónov korún. Dve tretiny si pritom chceli vybrať z poistiek áut. Nie všetky podvody sa podarí odhaliť. "Odhaduje sa, že podvody pri poistení vozidiel tvoria až desať percent z predpísaného poistného," tvrdí Milan Daráš z asociácie. Predpísané poistné tento rok presiahlo 50 miliárd korún.
Nehody sa ľahko fingujú
Najčastejšie sa chcú špekulanti obohatiť poistením sa vo viacerých poisťovniach. Ďalej nadhodnotením škôd, fingovaním nehôd i krádeží a uplatnením poistky na iné auto ako je poistené. "Problémom sú tiež zle zdokumentované nehody, čomu napomáha aj zákon. Ten umožňuje nehlásiť polícii škodu do istej výšky," tvrdí Daráš. Pri zákonnom poistení totiž musí klient hlásiť polícii nehodu až od škody vyššej ako je desaťnásobok minimálnej mzdy, čo je v tomto roku necelých 70-tisíc korún. Navyše, podvodníci niekedy dokážu oklamať aj policajta.
Ťažšie ako simulácia nehody sa odhaľuje naaranžovaná krádež auta. "Vozidlá sú zvyčajne zväčša hneď rozmontované," tvrdí Daráš. Najčastejšie sa na Slovensku kradnú najpredávanejšie značky - Škoda, Fiat či Ford. Najmenej obľúbené sú u zlodejov japonské autá.
Ak sa takéto auto odvezie do zahraničia, zväčša je už "za vodou". "Zistíme ich, len keď sa vypátrajú v zahraničí," dôvodí Ivan Bátovský z Prezídia Policajného zboru.
Podvodníci objavujú "životky"
Ako rýchlo sa špekulanti zdokonaľujú v podvodoch pri poistkách áut, tak sa aj poisťovne učia ich odhaľovať. "Poisťovne musia v tejto oblasti spolupracovať či chcú alebo nie," tvrdí Šulaj. Veľký boom však v súčasnosti zaznamenávajú podvody v životnom a úrazovom poistení. "Dôvodom je, že pri týchto poistkách sa podvody veľmi ťažko dokazujú," vysvetľuje Šulaj. Napríklad na podozrenie zo samoublíženia musia mať poisťovne dobré dôkazy.
Najznámejším podvodom bol zatiaľ prípad zo stredného Slovenska. "Úžerníci požičiavali ľuďom peniaze, ktoré nevedeli splácať," opisuje prípad Daráš. Ako odplatu sa teda dlžníci poistili voči úrazu v prospech úžerníkov, ktorí potom veľkej väčšine amputovali palce. "Bolo to asi štyridsať prípadov v niektorých poisťovniach. Niektoré náhrady sa aj vyplatili. Neskôr, keď sa rovnaká udalosť opakovala, na to poisťovne prišli," vysvetľuje Daráš. Prípad sa v súčasnosti vyšetruje.
"Odhaľovať podvody v životnom a úrazovom poistení bude problémom aj v budúcnosti. Zbierame preto skúsenosti zo zahraničia," hovorí Šulaj. Po novom sa viac objavujú aj podvody pri poistení prepravy tovaru. "Nie je ich toľko ako pri poistení áut, ale škody sa šplhajú niekedy do výšky niekoľkých miliónov korún," hovorí Šulaj. Poisťovne odhalili napríklad prípady fingovaných požiarov v zahraničí, po ktorých sa tovar zničil. "Boli prípady, keď mali v podvodoch pri preprave tovaru prsty aj colníci. Pritvrdzujeme preto podmienky poisťovania," vysvetľuje Šulaj.


pre zväčšenie kliknite na obrázok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 11:55