StoryEditor

Každá poisťovňa nakoniec zvýši ceny

30.04.2018, 00:00
O novej dani z poistenia i ďalšej regulácii hovorí generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní Jozefína Žáková.

V rámci asociácie hovoríte, že ak už daň musí byť, tak nižšia.
Áno, ak daň, tak nižšia a priznaná. To je náš problém. Keď sa v roku 2016 zavádzal odvod z neživotných poistení, ministerstvu financií sme argumentovali, že to nejde – nevieme poskytnúť odvod osem percent z každého poistenia, ktoré bolo uzavreté v minulosti, lebo sadzba odvodu je vyššia ako obvyklá marža a nemáme to kalkulované v cenách. Poisťovníctvo by sa dostalo na kolená. Daň to mala napraviť a mala sa priznať, mala byť oddelená od poistného a poisťovňa ju mala iba vyberať od klientov. Takto to bolo dohodované na začiatku legislatívneho procesu.

V návrhu to však tak nie je.
Aj ministerstvo malo pôvodne taký názor, že poistná zmluva alebo predpis poistného by mali obsahovať položku poistné a položku daň, aby bolo klientovi jasné, čo platí. Je to transparentné, ľudia aj firmy vedia, že štát chce zdaniť ich zodpovednosť, čo sa nám síce nepáči, ale pripustili sme, že štát má právo to urobiť. Preto bol náš veľký úžas, keď do pripomienkovania prišiel zákon, ktorý bol inak postavený. Návrh neobsahoval ani ustanovenie, že sa to vzťahuje len na nové zmluvy. Keby to bolo koncipované tak, že k poistnému by bola pridaná samostatná daň, tak by to síce zasiahlo poistníkov, ale išlo by podľa nášho názoru o nepriamu retroaktivitu.

Čo to v praxi prinesie?
Keď je to nastavené tak, že to platí poisťovňa a chýba druhá časť potrebnej vety, že poisťovňa môže o daň zvýšiť poistné, tak by sa malo do každej zmluvy vstúpiť a prepočítať, či postačuje poistné. Zvýšiť poistné je možné až po dohode s klientom, alebo treba zmluvu vypovedať a znova sa ju pokúsiť uzavrieť. Ale je to prácne a drahé.


Očakávate, že dôjde k hromadnému vypovedaniu zmlúv?
Nepredpokladám vypovedanie, ale snahu o prepracovanie zmlúv a zvyšovanie poistného. Každú poisťovňu to časom dobehne, i keď to možno neurobí v prvom kroku a nájde vnútorné zdroje na dočasné vykrytie. Neskôr to bude musieť urobiť, lebo niektoré odvetvia, špeciálne autopoistenia, sú stratové. Už teraz ich poisťovne vykrývajú zo zisku.


Za klientom teraz príde poisťovák a skúsi ho nalákať na nový produkt?
Predpokladám, že poisťovne budú informovať klientov, že z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:35