StoryEditor

Medzinárodné účty sú najmä pre veľkých

29.11.2006, 23:00
Nie všetky spoločnosti, ktoré uplatňujú štandardy IFRS, si takýto postup účtovania zvolili dobrovoľne z vlastného presvedčenia. Mnohé na ne museli prejsť, lebo im to prikazoval zákon. IFRS začlenila v roku 2005 do svojej legislatívy Európska únia, a ako jej súčasť aj Slovensko.

Nie všetky spoločnosti, ktoré uplatňujú štandardy IFRS, si takýto postup účtovania zvolili dobrovoľne z vlastného presvedčenia. Mnohé na ne museli prejsť, lebo im to prikazoval zákon. IFRS začlenila v roku 2005 do svojej legislatívy Európska únia a ako jej súčasť aj Slovensko.
V tom roku sa u nás vďaka novele zákona o účtovníctve ako prvá stanovila povinnosť uplatňovať IFRS pre všetky spoločnosti, ktoré zostavujú konsolidovanú účtovnú závierku a konsolidovanú výročnú správu. Túto povinnosť má teda každá obchodná spoločnosť, štátny podnik alebo družstvo, ktoré je materskou spoločnosťou aspoň jednej dcérskej firmy. Výnimku z povinnosti má taká firma, ktorá je materskou spoločnosťou a zároveň viac ako 90-percentnou dcérskou firmou spoločnosti z inej krajiny únie alebo neprekračuje dané veľkostné kritériá. "Na Slovensku je od 50 do 100 takýchto spoločností," odhaduje Richard Farkaš, Partner spoločnosti KPMG Slovensko.
Povinnosti sa rozširujú
Od začiatku tohto roka začala platiť povinnosť účtovania podľa IFRS aj pre niektoré spoločnosti, ktoré zostavujú individuálnu účtovnú závierku a výročnú správu. Ide najmä o firmy, ktorých cenné papiere sú obchodované na regulovanom trhu v niektorom členskom štáte únie.
"Takýchto firiem je na Slovensku asi 250. Sú to spoločnosti, ktorých cenné papiere sú pripustené na obchodovanie na Burze cenných papierov Bratislava," tvrdí Farkaš. Individuálnu účtovnú závierku zostavujú v súlade s IFRS povinne napríklad všetky banky, poisťovne a zaisťovne, obchodníci s cennými papiermi, správcovské spoločnosti či Burza cenných papierov.
Rovnakú povinnosť majú podľa novelizovaného zákona o účtovníctve aj tie obchodné spoločnosti, ktoré za dve za sebou idúce účtovné obdobia splnili aspoň dve z nasledujúcich troch veľkostných kritérií: celková suma majetku presiahla päť miliárd korún, čistý obrat presiahol päť miliárd korún alebo priemerný počet zamestnancov v roku presiahol dvetisíc. Takýchto spoločností by malo byť na Slovensku okolo tridsať.
Prísnejší pohľad
Na Slovensku je v obchodnom registri evidovaných vyše 60-tisíc účtovných jednotiek, ktoré majú povinnosť viesť podvojné účtovníctvo. Z nich bolo podľa Farkaša vybraných okolo štyristo, ktoré zo zákona musia zostaviť individuálnu účtovnú závierku podľa IFRS. "Je to skupina, ktorá predstavuje verejný záujem, preto sa na ich účtovnú závierku hľadí prísnejšie. Podľa IFRS účtujú preto, že tieto štandardy sa vo všeobecnosti považujú za lepšie než slovenské účtovné predpisy, a to z hľadiska prezentácie pravdivého a verného obrazu," uzatvára.

Čo je účtovná jednotka?
Samostatný podnikateľský subjekt, ktorý účtuje o stave a pohybe svojich aktív. Podľa zákona o účtovníctve je to každá právnická osoba (firma), ktorá má sídlo na Slovensku, zahraničná osoba, ak na našom území podniká alebo vykonáva inú činnosť podľa osobitných predpisov (napríklad nadácia), či fyzická osoba - podnikateľ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 00:35