TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Imrecze: Elektronická komunikácia je nevyhnutným predpokladom reformy

30.12.2017, 11:54
Autor:
TASRTASR
Už od januára budúceho roku sa elektronická komunikácia rozšíri o ďalších 60-tisíc až 80-tisíc právnických osôb zapísaných v obchodnom registri.

Elektronická komunikácia je nevyhnutným predpokladom reformy finančnej správy. Pokiaľ nie je elektronická komunikácia, nevedia sa daňováci správať k rôznym segmentom daňovníkov a nevedia k nim robiť samostatné daňové režimy. Uviedol to prezident finančnej správy František Imrecze.

Podľa jeho slov je daňová agenda v papierovej podobe nezvládnuteľná a prioritou je, aby finančná správa bola bezpapierovou inštitúciou. Postupne sa realizujú kroky napĺňajúce túto víziu. "Smerujeme k bezpapierovej finančnej správe. Rozširujeme elektronickú komunikáciu, postupne nabiehame na obojsmernú elektronickú komunikáciu v daňových a colných oblastiach. Aby sme dosiahli tieto ciele, musíme zmeniť aj procesy vo finančnej správe," zdôraznil Imrecze.

Už od januára budúceho roku sa elektronická komunikácia rozšíri o ďalších 60-tisíc až 80-tisíc právnických osôb zapísaných v obchodnom registri a od júla o všetky fyzické osoby-podnikateľov registrovaných pre daň z príjmov.

Výrazný pokrok zaznamenala finančná správa v oblasti eliminácie daňových podvodov. "Musím sa vrátiť do roku 2012, odkedy sa systematicky venujeme boju proti daňovým podvodom hlavne vo forme troch akčných plánov schválených vládou, ktoré zakotvili všetky opatrenia zamerané proti daňovým podvodom. Za tie štyri roky sa nám podarilo takmer eliminovať podvody s nadmernými odpočtami. Prejavilo sa to zvýšením príjmu z DPH o 2,66 miliardy eur, zvýšila sa efektívna daňová sadzba z 11,8 percenta v treťom kvartáli 2012 na 15,16 percenta v treťom kvartáli 2017," povedal šéf daniarov.

Niekedy, ako ďalej zdôraznil, v roku 2015 sa to začalo lámať a podvody sa začali presúvať do podvodu s vlastnou daňovou povinnosťou. Aj v tomto smere sa prijali legislatívne opatrenia, ktoré pomohli výrazne obmedziť tento druh podvodu. Ďalším významným opatrením je zúženie daňového tajomstva, čo začne platiť od 1. januára 2018. Umožní to prezidentovi FS informovať o právoplatne skončených kontrolách, ako aj o subjekte, ktorého sa to týka.

"Dôležitou oblasťou DPH, ktorú sa nám zatiaľ nedarí úplne pokryť, je finálna spotreba. Ide o podvody s bločkami z registračných pokladníc. Urobili sme tu relatívne veľa krokov, zaviedli sme virtuálnu pokladnicu, ktorá funguje veľmi dobre a je na nej približne 35-tisíc subjektov. Avšak v oblasti gastronómie máme daňovú 'dieru', ktorú odhadujeme na 200 miliónov eur ročne. Riešením by bola elektronizácia všetkých pokladníc na trhu. Virtuálna pokladnica sa stane centrálnym fiškálnym modulom štátu a tie ostatné pokladnice sa na ňu pripoja," uzatvára Imrecze.

01 - Modified: 2024-04-20 13:03:32 - Feat.: - Title: Počet obvinených príslušníkov ozbrojených bezpečnostných zborov vlani stúpol 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-19 16:45:00 - Feat.: - Title: Za nesplnené daňové úlohy hrozia úrady sankciami. Odložením týchto povinností však môžete ušetriť stovky eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:43