StoryEditor

Nájomné byty sa dajú postaviť aj na lízing

10.04.2006, 00:00
Nedostatok štátnych peňazí na výstavbu nájomných bytov je možné riešiť aj pomocou projektov verejno-súkromného partnerstva. Model financovania, ktorý navrhujú stavební podnikatelia, môže mať dvojakú podobu.

Nedostatok štátnych peňazí na výstavbu nájomných bytov sa dá riešiť aj cez projekty verejno-súkromného partnerstva. Hoci sa s týmto modelom dosiaľ počítalo najmä pri stavbe diaľnic, je použiteľný aj na iné projekty. "Najväčšia výhoda takéhoto partnerstva spočíva v tom, že verejný sektor nepotrebuje počiatočné zdroje, neznáša riziko výstavby a do celého procesu vstupuje až po dokončení stavby," hovorí Mária Berdisová zo sekcie rozpočtovej politiky na ministerstve financií.

Byt po rokoch získa obec
Model financovania, ktorý navrhujú stavební podnikatelia, môže mať dvojakú podobu. V oboch prípadoch byty postaví súkromný investor z vlastných zdrojov. Inak už stojí otázka vyberania nájomného. Výnos z neho môže pripadnúť investorovi až do okamžiku, kedy sa hodnota nájomných bytov splatí. V závislosti od výšky nájomného bude trvať 20 až 30 rokov, kým byty skončia vo vlastníctve obce.
V druhom prípade inkasuje od samého začiatku nájomné obec, ktorá si s investorom vopred dohodne splátkový kalendár. Byty tak budú jej vlastníctvom hneď po ich dokončení. Tento typ financovania podobný lízingu dostal prednosť v prípade diaľnic.
Za verejný sektor bude teda vystupovať obec, ktorá vyhlási verejnú súťaž na investora. "Má to viacero rizík, pretože dobre premyslený projekt môže pochybný investor prebiť nižšou cenou," upozorňuje predseda sekcie bytovej politiky Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Vladimír Jurík. Všetky projekty tohto typu však musí odobriť ministerstvo financií. Najmä preto, aby vopred posúdilo ich vplyv na verejné financie a výšku štátneho dlhu.

Za zahraničím zaostávame
Na Slovensku sú v súčasnosti len štyri percentá nájomných bytov, všetko ostatné je vlastnícke bývanie. "Hľadáme spôsob ako počet nájomných bytov zvýšiť a čo najmenej pri tom zaťažiť štátny rozpočet," vysvetľuje riaditeľka odboru bytovej politiky na ministerstve výstavby Elena Szolgayová. Pripomína, že touto cesto sa vydali aj v susednom Česku.
Prvý projekt v pražskej mestskej časti Běchovice sa už buduje. Praha poskytla súkromnej firme parcelu na výstavbu dvoch domov s 86 bytmi. Za pozemok dostane desať bytov, ktoré sa budú prenajímať. Ako pre ČTK uviedol viceprimátor Jan Bürgermeister, mesto bude v takýchto projektoch pokračovať, pretože ide o veľmi perspektívnu oblasť spolupráce so súkromnými investormi.
Nájomné byty zo súkromných zdrojov nie sú vo vyspelých štátoch novinkou. V jednom dome sa dajú bežne nájsť sociálne byty, ale aj štandardné, až nadštandardné, ktoré sú však v súkromnom vlastníctve. "Pokiaľ ide o štandard sociálnych bytov, chystáme sa naše regulatívy prehodnotiť podľa počtu izieb. V niektorých z nich nie je problém nájsť plávajúce podlahy či drahé obklady. To musí prestať," uzatvára vedúci oddelenia ekonomiky bývania na ministerstve výstavby Pavol Giller.

Bytová výstavba v roku 2005
- Dokončilo sa 14 863 bytov a začalo sa stavať 19 796 bytov.
- Medziročne počet dokončených bytov stúpol o 18 percent a počet začatých o 19,4 percenta.
- Spomedzi dokončených bytov bolo 12 760 v súkromnom a 2 103 vo verejnom vlastníctve.
Zdroj: Štatistický úrad SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:13