StoryEditor

Distibučky prišli s radikálnym zdražením

26.09.2006, 00:00
Elektrina pre domácnosti by budúci rok mala zdražieť o 12 až 13 percent, čo je oveľa viac ako tento rok.
Elektrina pre domácnosti by budúci rok mala zdražieť o 12 až 13 percent, čo je oveľa viac ako tento rok. S takýmito cenami počítajú distribučné spoločnosti, ktoré už regulačnému úradu doručili svoje návrhy cenníkov. Druhá strana tvrdí, že obavy sú zatiaľ predčasné. Predstavitelia vlády stále veria, že elektrinu sa podarí zlacniť.

Výrazné zdraženie
V časoch, keď štát tlačí na zlacňovanie, prichádzajú distribučky s odvážnymi návrhmi. Ak by im prešli, zdraženie by bolo takmer trikrát vyššie ako tento rok a päťkrát výraznejšie ako vlani. "Na cenovom náraste sa podieľa predovšetkým rast veľkoobchodnej ceny elektriny od dominantného dodávateľa - Slovenských elektrární," vraví hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová. Východniari sa chystajú zdražovať v priemere o 12,4 percenta, na západe by ceny podľa predstáv distribútorov mali byť vyššie o 13,5 percenta. Zo Žiliny pošlú regulátorovi cenník v priebehu týždňa.
"Tieto návrhy sú predčasné, vôbec nezohľadňujú súčasný stav. Zatiaľ nie sú stanovené ani distribučné poplatky a poplatky za prenos, ktoré sú súčasťou ceny. Úrad konanie preruší a do definitívneho stanovania týchto poplatkov nebude návrhy ďalej posudzovať," povedal hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Distribútori proti výrobcovi
Normálne distribučky podávajú svoje cenníky koncom októbra, tento rok sa tak rozhodli o mesiac skôr.
Spoločný krok distribučných firiem je zameraný proti zvyšovaniu cien elektrární. "Cena silovej elektriny nepodlieha regulačnej kontrole, a ako distribučný podnik ju vieme nakúpiť len za cenu, akú ponúka výrobca," hovorí predseda Predstavenstva Západoslovenskej energetiky Konrad Kreuzer.
Elektrárne svoju výrobu predávajú podľa trhového dopytu na aukciách. Kopírujúc vývoj v okolí bude slovenská veľkoobchodná elektrina drahšia asi o pätinu.
Predstavitelia elektrární sa k situácii zatiaľ nechceli vyjadriť. "Rokovania s distribučnými spoločnosťami a ministerstvom stále prebiehajú," povedal hovorca spoločnosti Rastislav Petrech.

Väčší "záber"
Silová elektrina tvorí asi tretinu výsledných cien pre domácnosti. Keď vlani zdražela o jedenásť percent, domácnosti to pocítili troj- až šesťpercentným zvýšením na účtoch. Tento rok distribučky navrhujú výraznejšie zdraženie, navrhovaný nárast predstavuje asi dve tretiny nárastu veľkoobchodnej ceny elektriny.
Ministerstvo hospodárstva už od volieb vedie boj proti "nenásytnosti monopolov". Krok distribučiek však za výzvu do boja nepovažujú. "Ceny sú v kompetencii regulátora. Vláda deklaruje, že rezervy v cenotvorbe sú a znižovanie cien je reálne," povedal hovorca rezortu Branislav Zvara. Podľa ministra Ľubomíra Jahnátka sa ukazuje potreba nového zákona o energetike a regulátorovi, aby mal úrad "väčší záber".

Elektrina dnes a o rok (slovenský priemer v Sk)
Domácnosť

Priemer za mesiac

Platba dnes

Ak uspejú distribučky*

Rozdiel

Ak uspie vláda**

Rozdiel

Nižšia spotreba

37 kWh

257

290

33

243

-14

Vyššia spotreba

167 kWh

915

1 033

118

866

-49

Akumulačné vykurovanie

1 141 kWh

3 687

4 166

479

3 488

-199

Priame vykurovanie

1 187 kWh

3 643

4 116

473

3 446

-197

Výpočty sú len informatívne, konkrétne ceny sa líšia od regiónu aj výšky a štruktúry spotreby
* - v prípade, že by distribučkám úrad povolil priemerné zdraženie o 13 percent
** - vláda tvrdí, že sú rezervy na zlacnenie o 5,4 percenta
Zdroj: Distribučné spoločnosti, prepočty HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 10:05