StoryEditor

Tržby z digitálnej techniky sa zvýšia

12.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Boom televízorov s plochou obrazovkou, DVD rekordérov a ďalších digitálnych noviniek sa postaral o razantný rast brandže zaoberajúcej sa zábavnou elektronikou, ktorá by mala v tomto roku prvýkrát dosiahnuť obrat viac ako 20 miliárd eur. V prepočte je to 768,4 miliardy korún.

Boom televízorov s plochou obrazovkou, DVD rekordérov a ďalších digitálnych noviniek sa postaral o razantný rast brandže zaoberajúcej sa zábavnou elektronikou, ktorá by mala v tomto roku prvýkrát dosiahnuť obrat viac ako 20 miliárd eur. V prepočte je to 768,4 miliardy korún. Informoval o tom Hans-Joachim Kamp, šéf nemeckého Philipsu.
Podľa Kampa spotrebitelia profitujú zo silnej konkurencie na trhu a z toho vyplývajúceho poklesu cien. Ceny sa v posledných mesiacoch znížili v priemere o 15 až 20 percent. Hybnou silou je dopyt po televízoroch s plochými obrazovkami, DVD rekordéroch, ako aj digitálnych kamerách, hudobných nosičoch a mobilných telefónoch. "Ploché obrazovky s diagonálou 160 cm a viac už nepatria medzi exotické produkty," zdôraznil Kamp.
Z boomu bude určite profitovať aj septembrová medzinárodná výstava IFA v Berlíne, ktorá by sa mala niesť v znamení HDTV, teda digitálnej televízie s vysokým rozlíšením a digitálnych satelitných prijímačov. Na výstave by sa malo zúčastniť 1 189 vystavovateľov zo 40 krajín sveta. Prvýkrát príde aj najväčší výrobca čipov na svete, spoločnosť Intel. Medzi novými krajinami, ktoré sa na IFA objavia, bude Kanada, Estónsko a Malajzia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 11:09